Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Jediný kandidát na podpredsedu Najvyššieho súdu žiadal odložiť voľbu

Igor Burger Foto: TASR/Martin Baumann

Igor Burger navrhol, aby o podpredsedovi rozhodla Súdna rada SR v novom zložení.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu SR v Súdnej rade SR sa opäť odložila. Jediný kandidát na tento post Igor Burger totiž navrhol, aby o podpredsedovi súdu rozhodla Súdna rada SR v novom zložení, ktoré by malo byť známe v priebehu tohto roka. Koncom júna končí volebné obdobie ôsmim členom rady, ktorých zvolili sudcovia a členstvo v rade sa skončí aj nominantom Národnej rady SR a prezidenta.

Burger zdôvodnil svoju žiadosť "turbulenciami z hľadiska ústavnosti členov tejto Súdnej rady". Narážal pritom na troch členov nominovaných vládou, ktorí prišli do Súdnej rady v januári, pred skončením funkčného obdobia jej predchodcov. "Keďže táto Súdna rada končí a bude zvolená ďalšia, žiadam, aby bol tento bod presunutý na rokovanie novej Súdnej rady, aby nevznikli akékoľvek pochybnosti o legitímnosti," povedal na zasadnutí Burger.

"Je to pán sudca, ktorý nepotrebuje polovičnú dôveru, lebo keby sme chceli, ľahko ho zvolíme," povedal predseda Najvyššieho súdu SR a šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin. Dodal, že Burgera si váži pre jeho odborno-profesionálny kredit a pripomenul, že "vyrastali v jednej kancelárii" v Poprade, kde obaja pôsobili ako sudcovia.

Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu SR bola na programe zasadnutia Súdnej rady SR už po deviaty raz. Post je neobsadený takmer dva roky.

Tu bude player