Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Jednou z priorít SIS bola v minulom roku nelegálna migrácia z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/SIS

Riaditeľ spravodajskej služby Ján Valko od svojho nástupu do funkcie v roku 2012 rozhodol o každoročnom zverejňovaní správ o činnosti, rovnako tomu bolo aj tento rok.

Bratislava 7. júla (TASR) - Jednou z hlavných spravodajských priorít Slovenskej informačnej služby (SIS) bola v minulom roku, po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, nelegálna migrácia do SR cez ukrajinsko-slovenskú hranicu, teda cez vonkajšiu schengenskú hranicu. Uvádza sa to v Správe o činnosti Slovenskej informačnej služby, ktorej verejná a odtajnená časť je od piatka 3. júla zverejnená na webe SIS v kapitole Nelegálna migrácia.

V tejto súvislosti slovenská spravodajská služba priebežne informovala externých príjemcov vo viacerých spravodajských produktoch o trendoch v nelegálnej migrácii z Ukrajiny, o stave migračného tlaku osôb z tretích krajín z Ukrajiny, o úrovni ochrany ukrajinsko-slovenskej hranice zo strany Ukrajiny, o konkrétnych aktivitách medzinárodných prevádzačských sietí i miestnych organizátorov nelegálnej migrácie na oboch stranách štátnej hranice, a tiež aj o možnej spolupráci niektorých ukrajinských organizovaných prevádzačských skupín so slovenskými prevádzačmi.

SIS upozornila aj na prípady inej cezhraničnej trestnej činnosti, ktorú kriminálne skupiny vykonávali spravidla paralelne s prevádzačstvom, ako aj na zapojenie sa príslušníkov bezpečnostných zložiek SR do uvedených aktivít.

Verejná odtajnená časť Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za minulý rok bola v zmysle rozhodnutia riaditeľa SIS Jána Valka po jej prezentácii v pléne NR SR od piatka 3. júla zverejnená na webovej stránke SIS v sekcii Pre vás.