Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko nemá dlhú históriu dobrovoľníctva, ale je oň záujem

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dobrovoľníctvo na Slovensku nemá dlhú históriu, no je už dobre etablované, povedal predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Dobrovoľníctvo na Slovensku nemá dlhú históriu, no je už dobre etablované. Pre TASR to povedal predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura.

Práve UNICEF je jednou z najväčších celosvetových humanitárnych organizácií, ktorá sa už 70 rokov sústreďuje najmä na pomoc deťom v ťažkej situácii po celom svete a vo veľkom množstve využíva na to spoluprácu dobrovoľníkov.

"Ja som sa s dobrovoľníctvom po prvý raz stretol v Peru, kde som pracoval a videl som, v akej chudobe tam ľudia žijú. Všimol som si tam ľudí s modrými tričkami Unicefu, ktorí predávali pohľadnice. Keď som zistil, že výťažky z ich predaja pôjdu na podporu ľudí v núdzi, chytilo ma to za srdce a začal som pohľadnice predávať aj ja cez moju agentúru a odvtedy pomáham," zaspomínal Mišura, ako sa k práci pre organizáciu dostal.

Jednou z mnohých aktivít dobrovoľníkov je aj pomoc pri organizovaní rôznych tlačových konferencií, na ktorých organizácia informuje o aktuálnych témach. "Čím viac dobrovoľníkov sa angažuje, tým je možné pomôcť viacerým ľuďom. Ja osobne sa do roka zúčastňujem niekoľkých dobrovoľných akcií," vyjadril sa pre TASR dobrovoľník Adrián, ktorý pomáha pri organizovaní tlačových konferencií.

S dobrým pocitom vždy rada pomáha aj dobrovoľníčka Timea. "Cítim sa veľmi dobre medzi ľuďmi, ktorí chcú pomáhať niekomu inému, pretože aj ja veľmi rada pomáham iným. Nie sme tu pre to, že musíme, ale že chceme. Je smutné, čo sa v súčasnosti deje na východnej Ukrajine či v Afrike a aspoň mojou troškou chcem pomôcť deťom trpiacim v týchto oblastiach," uviedla Timea.

Slovenskému výboru pre UNICEF dlhoročne pomáhajú aj osobnosti spoločenského života. "Unicefu pomáham už takmer dve desaťročia, som rada, že tu môžem svojou maličkosťou aspoň trocha prispieť. Je to však oblasť, o ktorej netreba veľa hovoriť, aj keď je zrejmé, že je dobré, keď sa o tom hovorí. Ide tu skôr o to, robiť niečo prakticky. Nie je to však len UNICEF, kde sa snažím pomáhať. Podporujem aj ďalšie organizácie, ktoré sa venujú dobročinným aktivitám, je to moja dobrá vôľa," vysvetlila pre TASR herečka a dlhoročná veľvyslankyňa dobrej vôle UNICEF na Slovensku Kamila Magálová.

Najviac sa teší, ak môže pomáhať najmä malým deťom. "Uspokojuje ma, keď viem, že môžem pomôcť niekomu inému, najmä malým deťom. Sú to naozaj hlavne malé deti, pri ktorých ma blaží, keď viem, že som im mohla pomôcť k ich rastu, vzdelávaniu sa a zdravému žitiu," dodala Magálová.

Novým ambasádorom UNICEF na Slovensku je tanečník a choreograf Jaro Bekr, ktorý s organizáciou vycestoval na východ Ukrajiny, aby sa presvedčil o hrôzach, ktoré sa tam dejú. "K dobrovoľníctvu som bol vedený od malička, keďže môj otec bol za darcovstvo krvi ocenený Janského plaketou a aj ja som niekoľkokrát daroval krv. Pre mňa je dobrovoľníctvo určitá povinnosť, splatiť dlh za to, že žijem taký šťastný život, aký žijem a pomáhať ľuďom, ktorí takéto šťastie nemali," zhrnul Bekr.