Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Jobbik robí len to, čo mu Slovensko dovolí, vyhlásila SNS

Podpredseda SNS Rafael Rafaj Foto: TASR

V dunajskostredskom bábkovom divadle robila kampaň maďarská extrémistická strana Jobbik svojmu kandidátovi do parlamentných volieb Péterovi Pallérovi.

Bratislava 26. februára (TASR) - Ak slovenské štátne orgány nie sú schopné účinne eliminovať maďarský zákon o dvojitom občianstve, maďarská strana Jobbik to logicky využije a príde si na južné Slovensko robiť kampaň. Týmito slovami reagoval na utorkovú (25.2.) predvolebnú kampaň maďarských radikálov v Dunajskej Strede prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Jobbik robí len to, čo mu Slovensko dovolí," vyhlásil Rafaj, podľa ktorého by sa téma slovensko-maďarských vzťahov mala stať súčasťou diskusie prezidentských kandidátov. "SNS by očakávala, že médiá okrem vágnych otázok kandidátom budú zisťovať aj ich postoj k narušovaniu zvrchovanosti územia Slovenska a pôsobnosti exteritoriálnych noriem nášho južného suseda," zdôraznil. "Postoj budúcej hlavy štátu k tejto citlivej otázke by určite chceli poznať aj ostatní voliči. Nielen extrémistický Jobbik, ale dokonca aj prezident Maďarska už mal záujem nie v súlade s dobrými vzťahmi a normami špacírovať sa po území Slovenska ako v bývalom Uhorsku," tvrdí podpredseda SNS.

Upozorňuje, že maďarský exteritoriálny zákon o dvojakom občianstve umožňuje slovenským Maďarom nielen voliť, ale aj byť volený v Maďarsku, čo je podľa Rafaja neprípustné. "Ak niektorí nezodpovední politici namiesto vyhlásenia Gábora Vónu za personu non grata uvažujú o oslabení odvetného slovenského zákona o občianstve, konajú aj v prospech Jobbiku," vyhlásil. "Pokiaľ slovenská vláda bude tvrdiť, že vzťahy s Maďarskom sú vynikajúce a bezproblémové a nebude robiť opatrenia na zabezpečenie ochrany SR, nemôžeme sa čudovať, že nám po južnom Slovensku pobehujú maďarskí gardisti," uzatvára Rafaj.

Proti predvolebnej agitácii Jobbiku v Dunajskej Strede v utorok 25. februára demonštrovali tak slovenskí, ako aj maďarskí obyvatelia mesta. Ich stanovisko podporil aj Most-Híd, ktorý slovami svojho mestského poslanca Mariána Ravasza naznačil, že strana protestuje proti "exportu nacistických ideí".

V dunajskostredskom bábkovom divadle robila kampaň maďarská extrémistická strana Jobbik svojmu kandidátovi do parlamentných volieb Péterovi Pallérovi. Podľa novej maďarskej legislatívy sa totiž môžu na voľbách zúčastniť aj zahraniční Maďari. Palléra, ktorý vyhlasuje, že kandiduje za "Felvidék", prišiel do Dunajskej Stredy podporiť aj podpredseda maďarského parlamentu Zoltán Balczó (Jobbik).