Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Megaproces roka sa začína. Potkana priviezli z Maďarska

Jozef Roháč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do štvrtka 15. januára bol Jozef Roháč vo väzbe v Maďarsku.

Bratislava 16. januára (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začína megaproces s medzinárodne hľadaným Róbertom Lališom, označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ako aj s ďalšími obžalovanými, medzi ktorými je tiež Jozef Roháč. Ten bol do štvrtka 15. januára vo väzbe v Maďarsku. Lališ a spol. čelia obžalobe z viacerých starých vrážd a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. ŠTS už požiadal justičný orgán Maďarskej republiky o dočasné prevzatie Roháča, aby mohol byť prítomný na banskobystrickom procese. Informáciu TASR dnes potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.



Podľa informácií, ktoré dnes TASR získala od jeho dlhoročného právneho zástupcu Dušana Daňového, sa Roháč už od štvrtka nachádza na Slovensku. Podľa neho požiada už v utorok jeho klient o pojednávanie v neprítomnosti a bude pravdepodobne už v utorok eskortovaný naspäť do Maďarska. Daňový zastupuje Roháča v rozličných kauzách približne už od roku 1995. To, že Roháč je na Slovensku, TASR potvrdilo dnes viacero justičných zdrojov.

Na archívnej snímke strážca dáva kuklu na hlavu Slováka Jozefa R. (uprostred) počas pojednávania v súdnej sieni v Budapešti 2. apríla 2013.
Foto: TASR


Lališ je obžalovaný a obvinený v súčasnosti najmenej z desiatich vrážd. ŠTS by mal od utorka pojednávať šesť mafiánskych vrážd z 90. rokov. Ide o vraždy bratislavského bossa Eduarda Diniča, jeho brata Roberta Diniča, podnikateľa Romana Deáka a Dalera Hlavačku. V tomto prípade je obžalovaných dovedna sedem osôb, vrátane Lališa a Roháča. Obžalobu na súd podal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v septembri minulého roku.

"Na obžalovaného Jozefa Roháča vydal sudca pre prípravné konanie dva európske zatýkacie rozkazy. O nich rozhodla metropolitná súdna stolica v Budapešti a Roháč bol vzatý do väzby v Maďarskej republike," uviedla Kudjáková.

"Vzhľadom na to, že v trestnej veci obžalovaného Roháča bolo nariadené hlavné pojednávanie, ŠTS požiadal justičný orgán Maďarskej republiky o dočasné prevzatie vyžiadanej osoby na časové obdobie, na ktoré je potrebné zabezpečiť jej prítomnosť. Takýto postup upravuje zákon o európskom zatýkacom rozkaze," dodala hovorkyňa ŠTS.

Megaproces s Lališom, prezývaným Kýbel, ktorý je už vyše dvoch rokov na úteku, a jeho niekdajšími kumpánmi, sa v Banskej Bystrici začína v utorok (20.1.). Pre mimoriadne bezpečnostné opatrenia nie je zatiaľ zrejmé, kde sa pojednávanie uskutoční. Okrem budovy súdu prichádza do úvahy aj ústav na výkon trestu. Podľa najnovších informácií TASR by sa napokon malo pojednávať v budove súdu ŠTS. Nevie sa tiež, kedy privezú Roháča do Banskej Bystrice. Pojednávanie je v januári vytýčené zatiaľ na šesť dní.

Po smrti Miroslava Sýkoru v roku 1997 prevzali vedenie bratislavskej skupiny sýkorovcov jeho štyria najvplyvnejší ľudia, a to neskoršie zavraždený Peter Čongárdy, alias Čongi, spomínaný Lališ, alias Kýbel. Ďalej Ladislav Bališ, ktorého právoplatne odsúdil Najvyšší súd SR minulý rok v máji na 25 rokov odňatia slobody, napokon František B., obžalovaný z vydierania bývalej krčmy U Matúša a obvinený z drogovej trestnej činnosti. Skupina sýkorovcov začala vznikať a pôsobiť v polovici 90. rokov, kedy ešte "nefungovala" v hlavnom meste skupina piťovcov z Lamača a vplyv v Bratislave mali len skupiny svobodovcov, takáčovcov, neskôr skupina jakšikovcov a menší vplyv skupina suchánkovcov.