Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

József Nagy: Nové obdobie v EP bude náročné

Na snímke europoslanec József Nagy počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu 10. mája 2019. Foto: TASR Michal Svítok

V otázke kompetencií europoslanca kladie Nagy dôraz na to, že každý jeden musí vedieť spolupracovať.

Štrasburg 10. mája (TASR) – Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je veľmi dôležitá, aby sa doň dostali politické strany, ktoré chcú presadiť lepšiu Európu. Bude to boj o to, či bude Európa lepšia, alebo sa rozpadne. Bojovať sa bude aj o nejasné európske hodnoty. Pre TASR to počas poslednej aprílovej plenárnej schôdze EP v Štrasburgu uviedol József Nagy (Most-Híd) z Európskej ľudovej strany (EPP).



Nasledujúce funkčné obdobie bude podľa neho náročné. V hre budú taktiež vymoženosti, ktoré sa môžu zdať často ako prirodzené. V súvislosti s nimi narážal napríklad na voľný pohyb na hraniciach, relatívnu bezpečnosť v EÚ a slobodu študovať, pracovať alebo podnikať v zahraničí za rovnakých podmienok, ako môžu domáci.

"Bohužiaľ, práve euroskeptické strany, populistické strany, tieto výhody spochybňujú. Možno to nepočúvame na Slovensku, ale veľmi silno to počúvajú v západných krajinách," upozornil Nagy.

Výhodu v EÚ vidí napríklad aj v tom, že vytvára priestor, v rámci ktorého môžu všetci naraz hovoriť rovnakým hlasom.

"Vieme dobre, že nie je pravda, že Európska únia rozhoduje o nás bez nás, lebo aj taká malá krajina, ktorá tvorí len jedno percento z obyvateľstva EÚ, má svoj hlas. Po prvé, máme troj- až štvorpercentný hlas. Po druhé, v mnohých veciach vieme s tým jedným percentom blokovať rozhodnutie. To znamená, že naozaj je to veľmi demokratický spôsob; EÚ nie je nejakou ríšou, ktorá nás obsadila, je to voľný spolok krajín, z ktorého sa dá, samozrejme, aj vystúpiť - a to môžeme dobre vidieť napríklad na príklade brexitu, ako je ťažké sa vzdávať výhod, ktoré EÚ poskytuje," konštatoval.

Verí, že bude nové referendum o brexite. Očakáva, že malým referendom o odchode Británie z EÚ bude už aj účasť britských voličov na európskych voľbách, kde sa ukáže, čo si naozaj o celej situácii myslia.

Vo všeobecnosti sa však domnieva, že ľudia by v máji mali ísť voliť; vybrať si môžu z množstva strán. "Podľa mňa voliči, ktorí sú momentálne spokojní, alebo nie sú úplne nespokojní s manažmentom EÚ, tak by si mali zvážiť, že ako budú voliť - a hlavne, aby išli voliť. Na výber majú veľa politických strán, ktoré ponúkajú rôzne priority," uviedol Nagy.

Pripúšťa možnosť, že nesystémové strany by mohli vo voľbách posilniť. Dôraz však kladie na vyváženosť ponuky. "Možno je v súčasnosti veľmi moderné kritizovať alebo poukazovať na zlé veci, ale je potrebné robiť politiku zodpovedne, lebo potom sa to môže prešmyknúť do takej neželanej situácie, ako sa to stalo pri brexite," upozornil.

V otázke kompetencií europoslanca kladie dôraz na to, že každý jeden musí vedieť spolupracovať. "Medzi 750 poslancami neexistuje ani jedna taká silná skupina, akú si predstavujeme v slovenských pomeroch, že bude mať významnú väčšinu, alebo dokonca väčšinu v parlamente. Tu musia aj tí najsilnejší spolupracovať aj so silnými, ale aj so slabšími," zdôraznil.

Novozvolení poslanci EP sa budú musieť podľa neho po nástupe zaoberať témami ako bezpečnosť, v rámci vnútornej bezpečnosti EÚ migráciou, environmentálnou oblasťou, respektíve klimatickými zmenami a prípravou na ne, ale aj sociálnou oblasťou.

Slováci si budú voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v sobotu 25. mája. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci sú volení na päťročné volebné obdobie. Štatistický úrad SR by mal vyhlásiť oficiálne výsledky volieb do EP na Slovensku v nedeľu v noci (26. mája).