Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Jubilejný 30. svetový deň chorých si pripomínajú aj slovenskí biskupi

Na archívnej snímke trnavský arcibiskup Ján Orosch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Svetový deň chorých si pripomenú aj v Nitrianskej diecéze v rámci svätých omší v jednotlivých farnostiach či nemocničných kaplnkách.

Bratislava 11. februára (TASR) - Katolícka cirkev v piatok slávi liturgickú spomienku Panny Márie Lurdskej. V tento deň cirkev zároveň oslavuje 30. svetový deň chorých, ktorý ustanovil v roku 1992 svätý Ján Pavol II. Pripomína, že sú medzi nami ľudia, ktorí sú chorí a trpia. Počas tohto dňa je možné aktívne vyjadriť solidaritu s nimi. Aktívne si ho pripomínajú každoročne aj biskupi. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Predseda KBS, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, bude mať v piatok o 18.30 h svätú omšu v Kostole Milosrdných bratov v Bratislave. Osobitný list napísali pri tejto príležitosti košický arcibiskup metropolita Bernard Bober a žilinský biskup Tomáš Galis.

Svetový deň chorých si pripomenú aj v Nitrianskej diecéze v rámci svätých omší v jednotlivých farnostiach či nemocničných kaplnkách. Nitriansky biskup Viliam Judák bude osobne sláviť svätú omšu v nemocničnej kaplnke v Trenčíne a pomocný nitriansky biskup Peter Beňo v nemocničnej kaplnke vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

V Trnave Svetový deň chorých slávili už v stredu (9. 2.). Trnavský arcibiskup Ján Orosch slávil svätú omšu v Kaplnke povýšenia Svätého kríža Fakultnej nemocnice Trnava, pri ktorej sa stretol s chorými a personálom nemocnice.

V ďalších diecézach centrálne slávenia s biskupmi nechystajú. Biskupi budú však pamätať na chorých aj pri súkromných sláveniach. Rožňavský biskup Stanislav Stolárik za chorých obetuje svätú omšu.