Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Juncker sa stretol s J. Figeľom, podporil jeho návrh

Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh sa týka návrhu na vytvorenie postu osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu vo svete.

Brusel 27. januára (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prijal v utorok popoludní predsedu KDH Jána Figeľa na základe iniciatívy, ktorú slovenský politik predstavil vlani na jednom zo summitov Európskej ľudovej strany (EĽS). Iniciatíva sa týka návrhu na vytvorenie postu osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu vo svete.

"Je to reakcia na dianie hlavne na Blízkom východe, ale aj v iných kútoch sveta, kde miera náboženskej slobody klesá a náboženská sloboda sa stáva obrazom prenasledovania - likvidačného až genocídneho," uviedol Figeľ v rozhovore pre TASR. Pripomenul, že EÚ by v dnešnom svete mala byť nositeľkou základných hodnôt vrátane ochrany ľudskej dôstojnosti.

Figeľ upozornil, že Juncker už o jeho návrhu vedel a sľúbil, že túto iniciatívu prediskutuje aj s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Tým by Figeľov návrh získal širšiu politickú a euroinštitucionálnu podporu.

Podpredseda NR SR uviedol, že vytvorenie takého postu na úrovni EÚ považuje za rozhodný krok na ceste k tomu, aby únia aktívne a zodpovedne reagovala na dianie vo svete.

"Som presvedčený, že aj vzhľadom na pokračujúcu a rastúcu migračnú krízu je tento návrh jednou z možných a potrebných odpovedí. Lebo ak nebude Európa predchádzať oslabovaniu základných práv, vrátane náboženskej slobody a slobody svedomia vo svete, tak potom bude čeliť stále väčším hrozbám a platiť stále vyššiu cenu za to, že nepomáhame ľudskosti, aby sa jej darilo," povedal Figeľ.

Podľa jeho slov by EÚ mala byť protagonistom ochrany ľudských práv vo svete a mala by sa pričiniť o to, aby 21. storočie bolo lepšie ako 20. storočie, keď Európa bola zdrojom vojen a likvidácie ľudí na báze rasy, etnika a náboženstva.

Prvý slovenský eurokomisár pripomenul, že jeho iniciatíva získava v Európe podporu. Ešte vlani jeho návrh privítala nemecká kancelárka Angela Merkelová i francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, medzitým dostal mnoho listov od viacerých premiérov a politikov členských krajín EÚ.

"Ja som túto iniciatívu prerokoval aj so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ktorý ju považuje za pozitívnu a racionálnu. Slovensko týmto môže prispieť k európskej zrelosti v dnešnom svete a ukázať, že sami máme riešenia, že nie sme len kritikmi alebo konzumentmi európskej spolupráce, ale aj jej tvorcami," povedal Figeľ v závere.