Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Brexit:Takto zhodnotili politickí lídri možnosť viacrýchlostnej Európy

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa Junckera to neznamená, že by v Európe vznikli nové železné opony medzi Východom a Západom. Francúzsky minister zahraničných vecí dodal, že to nesmie byť na úkor jednoty EÚ.

Brusel 10. marca (TASR) - Myšlienka viacrýchlostnej Európy bola často používaným pojmom počas diskusií národných lídrov na dvojdňovom summite EÚ v Bruseli. Tejto otázke sa premiéri venovali aj dnes počas neformálnych diskusií zameraných na prípravu Rímskeho summitu (25.3.), ktorý má ponúknuť odpoveď na to, akým smerom sa bude EÚ uberať v nasledovnom desaťročí.

"Viacrýchlostná Európa", "variabilná vnútorná geometria" či "koncentrické kruhy", aj takýmito názvami pomenovávajú európske médiá možnosť, že po odchode Spojeného kráľovstva z Únie budú niektoré krajiny EÚ ochotné napredovať rýchlejšie a vo viacerých oblastiach ako iné členské krajiny.

Podľa Lajčáka ďalšia šanca už nemusí prísť



Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v tejto súvislosti prízvukoval dôležitosť spoločného formovania budúcnosti Európskej únie, ktorá bude spĺňať očakávania jej obyvateľov. "Je potrebné sa tým zaoberať tu a teraz, pretože ďalšia šanca už nemusí prísť," zdôraznil Lajčák.



Jednota EÚ rezonovala pri rokovaní ministrov aj o brexite. Ayrault i Lajčák deklarovali spoločný záujem oboch krajín, aby EÚ z tejto situácie, ktorá sa podľa francúzskeho diplomata musí vyriešiť "jasne a racionálne", vyšla posilnená s väčším úsilím o súdržnosť. "To je totiž aj predpoklad dobrého transatlantického partnerstva s novou americkou administratívou," zdôraznil Lajčák.

Viacrýchlostná Európa nesmie byť na úkor jednoty EÚ, tvrdí Ayrault



Viacrýchlostná Európa nemôže znamenať hierarchické rozdeľovanie krajín Európskej únie. Na tlačovej konferencii to zdôraznil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault.
Foto: TASR/AP


"Nesmieme dopustiť opätovné rozdeľovanie na Západ a Východ, to je už minulosť," zdôraznil Ayrault po rokovaní so svojím slovenským náprotivkom Miroslavom Lajčákom. Princíp viacrýchlostnej Európy spočíva podľa neho v rešpektovaní rozdielneho rytmu, v akom chcú jednotlivé krajiny napredovať. Francúzsky minister pokračoval, že pre EÚ ostáva dôležitá schopnosť porozumenia pre odlišný názor vo vnútri spoločenstva a schopnosť zachovať si prostredníctvom dialógu "ducha Európy" spočívajúceho v jednote a súdržnosti. "V tomto duchu musíme pristupovať k ochrane našich záujmov i hodnôt a zároveň nedopustiť, aby prevládol nacionalizmus a partikulárne záujmy," vyzdvihol Ayrault.

Juncker: Viacrýchlostná Európa neznamená nové železné opony v Európe



Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po skončení summitu EÚ upozornil, že v súvislosti s touto koncepciou sa netreba obávať vzniku "nových železných opôn" naprieč Európou.

"Všimol som si, nie bez prekvapenia, že niektorí kolegovia toto vnímajú ako zavedenie nových deliacich čiar, ako nové železné opony medzi Východom a Západom. To nie je zámerom," zdôraznil Juncker pred novinármi.

Šéf exekutívy EÚ zároveň vyjadril nádej, že by rád videl ten deň, keď sa Briti opäť prihlásia k členstvu v EÚ.

"Dúfam, že príde deň, keď sa Briti opäť nalodia na európsku loď," povedal Juncker s odkazom na budúcnosť Európskej únie.

Na archívnej snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Foto: TASR/AP


Témami rokovania boli aj situácia na Ukrajine, v Sýrii či v oblasti západného Balkánu, ale taktiež i vzťahy EÚ s Ruskom. Obaja ministri vyzdvihli výnimočnú kvalitu bilaterálnych vzťahov. Ayrault ocenil i slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Šéfovia diplomacií oboch krajín sa ešte pred spoločným rokovaním zúčastnili na konferencii s názvom Nevyhnutnosť Európy, počas ktorej diskutovali s prítomnými na pôde Univerzity Komenského v Bratislave.