Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zomrel sudca Ústavného súdu Juraj Horváth

Juraj Horváth Foto: TASR/František Iván

Len v piatok 4. júla sa mu skončilo 12-ročné funkčné obdobie.

Bratislava 8. júla (TASR) - Vo veku 67 rokov zomrel dnes ráno sudca Ústavného súdu (ÚS) SR Juraj Horváth.

Len v piatok 4. júla sa mu skončilo 12-ročné funkčné obdobie. Sudca bol práceneschopný od februára, ešte v roku 2013 prekonal mozgovú porážku. Informuje o tom spravodajský portál Sme.sk.

"Snažil sa svoju prácu vykonávať veľmi vážne a vyrovnať sa s problémami, ktoré tu máme. Aj sa mu darilo. Bol to vynikajúci človek a bude nám veľmi chýbať. Škoda, že si nestihol užiť dôchodok s vnúčatami," povedal pre Sme sudca ÚS Lajos Mészáros, ktorý bol s Horváthom dlhé roky v jednom senáte.

Portál pripomína, že Horváth patril k sudcom, na ktorých podal Štefan Harabin niekoľko trestných oznámení. "Faktom je, že niektoré tlaky naňho ťažko znášal," povedal portálu Mészáros. Horváth bol proti zrušeniu Špeciálneho súdu, nepáčilo sa mu tiež zablokovanie súdu v kauze Jozefa Čentéša.

Horvátha podobne ako Mészárosa nominovala do funkcie SMK. Po piatich rokoch jeho funkčného obdobia, v roku 2007, denník Sme zistil, že Juraj Horváth bol právoplatne odsúdený za trestný čin krátenia dane. "Išlo o rozsudok z roku 1996, v čase, keď ho zvolili za sudcu, bol už zahladený," uvádza portál.

Napriek tomu, že nebol porušený zákon, poslanci to, že Horváth tento fakt zatajil, kritizovali, pripomína ďalej Sme.sk. "On tvrdil, že SMK o tom vedela, strana to však popierala. Horváth bral rozsudok ako krivdu, tvrdil, že daň chcel zaplatiť, ale nebolo mu to umožnené," opisuje portál. Horvátha vtedy vyzvali na vzdanie sa funkcie viacerí jeho kolegovia, rozhodol sa ostať.

Horváth vyštudoval právo v Bratislave, potom pracoval ako podnikový právnik na viacerých poľnohospodárskych družstvách. Ako komerčný právnik sa venoval aj reštitúciám. Pred nástupom na súd bol advokát.