Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Juraj Miškov robil finančný striptíz, pridal sa aj Kollár

Predseda strany SKOK Juraj Miškov Foto: TASR/Michal Svítok

Líder SKOKu poukázal na to, že takmer všetky politické strany majú problém s financovaním.

Bratislava 22. januára (TASR) – Predseda strany SKOK Juraj Miškov sa dnes rozhodol urobiť, podľa vlastných slov, finančný striptíz. Deklaroval pôvod peňazí, ktoré sú zdrojom financovania strany SKOK.

Novinárom predložil zmluvu z roku 2010 o predaji obchodného podielu, vďaka ktorej získal vyše tri milióny eur. "Suma niekoľkonásobne prevyšuje milión eur, s ktorými počítam pri financovaní strany," uviedol Miškov. K rovnakému "finančnému striptízu" vyzval aj ostatné politické strany.

Poukázal pritom na to, že takmer všetky politické strany majú problém s financovaním. "Stačí spomenúť problém strany Smer-SD a zháňanie peňazí vlastnou hlavou, či financovanie SDKÚ-DS a pochybné londýnske stránky. Problém však pokračuje, aj dnes sa objavujú strany, ktoré sa uchádzajú o priazeň voliča a majú problém ukázať svoje financovanie," dodal predseda strany SKOK. Menovite preto k objasneniu pôvodu peňazí, ktoré použijú na financovanie svojej predvolebnej kampane vyzval lídrov #Siete a SME RODINA Radoslava Procházku a Borisa Kollára.

Hovorca hnutia SME RODINA - Boris Kollár Peter Pčolinský pre TASR v reakcii uviedol, že kampaň je financovaná výlučne z peňazí Borisa Kollára a ďalších kandidátov hnutia do NR SR. "Boris Kollár predal v roku 2010 obchodné podiely spoločnosti 1. tatranská (Štrbské pleso) a lyžiarskeho strediska Rača - Oščadnica v hodnote niekoľko desiatok miliónov eur. Kampaň hnutia bude stáť zlomok z tejto sumy," uviedol Pčolinský.

"Nech politici hovoria nielen to, koľko minú na kampaň, ale odkiaľ peniaze pochádzajú, prípadne kto za ne ručí. Nech ukážu všetko! Iba tak vrátime časť dôvery ľudí v politiku a v politikov," vyzval Miškov.

Výzvu lídra SKOK-u považuje za prirodzenú a potrebnú aj poslanec NR SR Daniel Krajcer. "Máme tu politikov a politické strany, ktoré vyhlasujú, že chcú budovať funkčný štát a súčasťou toho je spravovanie verejných zdrojov. Ako chce politik spravovať verejné financie, keď nedokáže preukázať financovanie svoje politickej strany, navyše, ak sú závažné podozrenia, že za financovaním stojí utajený ručiteľ. Aká je sloboda tohto politika?" opýtal sa Krajcer.