Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

AKTUÁLNE Z NR SR: Parlament by mal vládu zaviazať, aby odmietla kvóty

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

NR SR by mala zobrať na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ, navrhol poslanec Ľuboš Blaha. Tiež pripomína, že vláda SR je viazaná vyhlásením NR SR z 24. júna 2015.

Bratislava 17. septembra (TASR) - V úvode druhého rokovacieho dňa 54. schôdze poslanci pokračujú v debate o utečeneckej kríze.

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku svojej straníckej kolegyne Viery Mazúrovej, ktorú zaujíma, či sa opatrenie z druhého sociálneho balíčka nasmerované na podporu slabých regiónov, dotkne aj Oravy. Mazúrová je z Oravskej Lesnej.

Druhá vyžrebovaná otázka pre predsedu vlády je od Magdy Košútovej (Smer-SD). Tá chce vedieť, koľko rodinných domov sa dotkne podpora zatepľovania, ktorá je obsiahnutá v druhom sociálnom balíčku.

Riešenie migračnej krízy

Národná rada (NR) SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením NR SR z 24. júna 2015. Takéto uznesenie dnes v súvislosti s rokovaním pléna navrhol poslanec a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Parlament v uvedenom júnovom vyhlásení odmietol povinné kvóty na prerozdelenie migrantov. Vyjadril aj hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou utečencov, ktorí prichádzajú do EÚ. Poslanci odsúdili zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Zdôrazňujú potrebu solidarity pri riešení migračných tlakov aj potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu vonkajších hraníc EÚ.

Parlament zároveň v júni deklaroval pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy s tým, že trvá na dobrovoľnosti príspevkov členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch v rámci možností a kapacít členských štátov. Parlament tiež okrem iného v uznesení odmietol "akékoľvek spochybnenia základného piliera schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb".

Slovenský parlament ďalej vyzýva na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovania s ľuďmi.

Miškov sa hanbí za tých, ktorí z utečencov ťažia politický kapitál

Poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov (nezaradený) sa podľa svojich slov hanbí za politikov, ktorí zneužívajú tému migrantskej krízy na vytĺkanie politického kapitálu. Povedal to v úvode druhého rokovacieho dňa 54. schôdze, kedy poslanci pokračujú v debate o utečeneckej kríze. Miškov avizoval, že on sám sa postará o jednu rodinu utečencov, aj keď priznáva, že vzhľadom na rozmer problému ide len o gesto.

"Hanbím sa aj za debatu o kvótach a hanbím sa za politikov, ktorí využívajú túto krízu na rozdúchavanie strachu. Politici vyrábajú strašiaka, aby potom mohli ľudí chrániť," povedal Miškov.



Podľa jeho slov aj keby by sme chceli pomôcť všetkým migrantom, časom narazíme na hranicu, keď ich bude toľko, že už všetkým pomôcť nedokážeme. "Stotisíc migrantom Európa dokáže pomôcť, ale keď ich príde desať miliónov, nedokážeme ich absorbovať, aj keby sme veľmi chceli. Príde mi preto ako absurdná debata o kvótach, lebo vo svetle toho, čo nám hrozí, je úplne nepodstatná," myslí si Miškov. Za najlepšie riešenie krízy označil také, ktoré je v súlade so zdravým rozumom a v rovnováhe so srdcom.

Kuffa sa zastáva utečencov: Aj my, Slováci, sme ekonomickí migranti

Poslanec za OĽaNO Štefan Kuffa sa zastáva migrantov, pripomína, že aj Slováci migrujú. "Aj my sme migranti, ekonomickí migranti," vyhlásil dnes v pléne Národnej rady SR.

Poukázal na to, že mnohí Slováci odchádzajú do zahraničia za prácou či za štúdiom. "Koľko našich ľudí uteká von za prácou? Koľko ľudí ide von študovať? Ak sa vrátia, aj so skúsenosťami, je to dobré. Ale koľkí z nich sa nevrátia?" zdôrazňuje Kuffa. Pripomenul aj ľudí, ktorí za komunizmu emigrovali do zahraničia.

Štefan Kuffa, archívne foto
Foto: TASR/Martin Baumann


Byť utečencom podľa Kuffu nie je jednoduché. "Ak niekto mieri na človeka puškou a ty mu nepodáš pomocnú ruku, je to nehumánne," povedal Kuffa. Za problém v otázke utečencov považuje rozdielne chápanie ľudských práv a egoizmus.

Kuffa sa prihovára za dialóg a odmieta hystériu, ktorá sa v súvislosti s utečeneckou krízou šíri. "Nezaujímajme nepriateľské postoje," apeloval Kuffa na poslancov. Dialóg v prípade kríz treba podľa neho viesť až do vyčerpania. "Keď prestaneš viesť dialóg, začnú rinčať zbrane," upozornil.

F. Šebej chce vyzvať vládu na objektívne informovanie o súčasnej kríze

Národná rada (NR) SR vyzýva vládu a zainteresované inštitúcie, aby objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu. Tak znie veta, ktorú dnes navrhol doplniť do uznesenia parlamentu k migračnej kríze predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd).

"Ak niečo vážne ohrozuje bezpečnosť v tejto chvíli, nie sú to vlny migrantov, ale emócie, ktoré môžu narušiť ducha spoločnosti. Strach a nenávisť dokážu rozložiť akúkoľvek komunitu, štát či národ a šíria sa ako metastázy," varoval opozičný poslanec.

Šebej zároveň priznal, že nemá patentné riešenie na súčasnú krízu. "Som ale presvedčený, že ho v danej chvíli nemá nikto. Možno mať riešenia parciálne, ktoré by postupne mohli viesť k stabilizovaniu situácie," uznal.

František Šebej, archívne foto
Foto: TASR/Martin Baumann


Uznesenie, ktoré by malo byť výsledkom aktuálnej diskusie parlamentu k problematike utečencov a ktoré chce Šebej doplniť, navrhol predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). V jeho texte sa hovorí, že NR SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením parlamentu z 24. júna 2015. V ňom poslanci okrem iného odmietli povinné kvóty na prerozdelenie utečencov.

O tom, ako bude aktuálne uznesenie parlamentu vyzerať, sa rozhodne v záverečnom hlasovaní po skončení rozpravy. Do diskusie sú ešte písomne prihlásení dvaja poslanci, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

Ľ. Blaha: Utečencom najviac pomôžeme, keď ich pustíme na západ

Utečencom najviac pomôžeme, keď ich pustíme do krajín, kam chcú ísť. Vyhlásil to dnes v parlamente poslanec Smeru-SD a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha. Za vznikom utečeneckej krízy vidí západné veľmoci, ktoré podľa jeho slov destabilizovali Irak aj Sýriu. Nazdáva sa, že do riešenia situácie treba zapojiť aj Rusko.

"Humanisti zo západu rozbili Irak aj Sýriu. Tým, že sa destabilizoval Irak, prelialo sa to do Sýrie. To destabilizovalo Sýriu. Tam to celé začalo. Útok na tieto krajiny splodil to, čím dnes žijeme. Za vojny, ktoré destabilizovali Blízky východ, môžu západné veľmoci," vyhlásil Blaha. Zdôraznil, že Irak aj Sýria pred útokmi fungovali, aj keď sa nám nemuselo páčiť, že tam vládli diktátori.

Ľuboš Blaha, archívne foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Blaha by v prípade Sýrie hľadal pomoc aj v Rusku. "Keď sa nedohodneme s Ruskom, Sýria bude ďalšie roky v chaose a utopená v krvi. Bezpečnostná rada OSN musí držať za jeden povraz, lebo obete na životoch budú pribúdať. Je to pragmatické riešenie, dohodnúť sa s Ruskom, aby bol v Sýrii mier. V tejto chvíli potrebujeme v Sýrii aj Rusko, aj Irán, štáty, ktoré nás môžu zbaviť Islamského štátu," zdôraznil.

Západné mocnosti označil za nehumánne, keďže sa snažia nanútiť východnej Európe prijatie utečencov. "Rozdeliť si nasilu utečencov nie je humánne ani solidárne. Je to proti utečencom," vyhlásil Blaha, podľa ktorého západ presadzuje povinné kvóty preto, že sa chce zbaviť utečencov. Dodal, že 99 percent návrhov na riešenie utečeneckej krízy z dielne Európskej komisie Slovensko schvaľuje. Podľa Blahu teda odmieta len povinné kvóty.