Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Muž mal utýrať dievčatko, už ho zobrali do väzby

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Približne tri roky mŕtve telo dievčaťa našli policajti v byte, ktorý neoprávnene obýval Juraj H. s manželkou a ďalším dieťaťom, tento týždeň.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Juraja H., ktorý je podozrivý, že na smrť utýral maloletú Luciu, dnes vzal Okresný súd Bratislava 2 do väzby. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Dôvodom je podľa neho obava z pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie však nie je právoplatné.

"Proti rozhodnutiu o vzatí do väzby obvinený nepodal sťažnosť, sťažnosť podala prokuratúra voči dôvodom väzby, preto o nej po doručení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave," vysvetlil Adamčiak.

Približne tri roky mŕtve telo dievčaťa našli policajti v byte, ktorý neoprávnene obýval Juraj H. s manželkou a ďalším dieťaťom, tento týždeň. "Na základe doterajších úkonov z vyšetrovania vyplynulo, že obvinený 32-ročný Juraj H. v čase od júla 2009 až do doby, keď ho polícia zadržala, mal v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove týrať svoju 42-ročnú manželku a maloleté dieťa," informovala v stredu (19.9.) bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Svojich blízkych podľa polície bil, kopal, vyhrážal sa im zabitím a zamykal ich v byte.

"Dievčatko mal muž niekoľkokrát zbiť aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa, mal obvinený matku napadnúť a zbiť," informovala Kurucová. Dievčatko, ktoré by v súčasnosti malo osem rokov, pravdepodobne zomrelo na následky týrania približne v druhej polovici roka 2009. "Keď po smrti dieťaťa chcela matka privolať políciu, obvinený jej mal v tom zabrániť. Podľa vyjadrenia ženy z obavy o svoj život a zdravie muža poslúchla," dodala Kurucová. Juraj H. bol doposiaľ minimálne päť ráz súdne trestaný za rôzne trestné činy, medzi ktorými bolo aj nebezpečné vyhrážanie. Za utýranie Lucie mu hrozí 15 rokov väzenia.

ÚPSVaR: Zamestnanec úradu v prípade smrti dievčatka asi porušil postup



Vedenie Ústredia práce, sociálny vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré prešetruje postup zamestnancov po podnetoch na agresívne správanie voči maloletej Lucii, má podozrenie, že boli porušené interné metodické postupy. TASR to potvrdil hovorca ÚPSVaR Peter Zeman. Z utýrania dievčatka je podozrivý jej otčim Juraj H.

"Vedenie ústredia preto dospelo k rozhodnutiu pokračovať v ďalšom vyšetrovaní prípadu v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré posúdia, do akej miery mali tieto skutočnosti priamy vplyv na tragické vyvrcholenie prípadu," povedal Zeman. Úrad práce, sociálny vecí a rodiny v Bratislave evidoval viacero podnetov o agresívnom správaní voči Lucii.

Ústredie práce zatiaľ podozrenia považuje za zlyhanie konkrétneho jednotlivca, prípadne viacerých osôb. Podľa jeho hovorcu už pripravuje podklady na podanie trestného oznámenia, ktoré by malo adresované orgánom činným v trestnom konaní začiatkom budúceho týždňa.

"Súčasne na základe doterajších zistení nariaďuje ÚPSVaR bezodkladnú celoslovenskú kontrolu pracovísk sociálnej kurately a ich súčasných pracovných postupov," povedal Zeman. Kontrola bude zameraná na dodržiavanie zákonov a metodických postupov v praxi. Jej výsledky by mohli byť známe v priebehu troch až štyroch týždňov, odhaduje Zeman. Dodal, že zamestnanci, ktorí sú podozriví z nedodržiavania interných noriem a metodických postupov, budú do ukončenia vyšetrovania preradení na pracovné miesta mimo priameho výkonu sociálnej kurately a po ukončení vyšetrovania budú voči nim vyvodené dôsledky.

O osude Luckinej sestry, ktorá sa podľa Zemana nachádza v opatere lekárov, by mohlo byť rozhodnuté už v piatok (21.9.), kedy ústredie práce očakáva verdikt súdu o žiadosti o vydanie predbežného opatrenia na jej umiestnenie v detskom domove.

Zeman pripomenul, že občan, ktorý má podozrenie, že v jeho okolí je týrané dieťa, môže svoj podnet adresovať orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, orgánom činným v trestnom konaní alebo obci. "Zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately musí vyhotoviť o tejto skutočnosti písomný záznam, ktorý podpíše oznamovateľ aj zamestnanec," povedal Zeman. Potom je povinný informácie overiť, získať doplňujúce informácie, informovať orgány činné v trestnom konaní, v prípade, že sú ohrozené deti alebo matky, postarať sa o ich umiestnenie do bezpečia. Ak má oznamovateľ podozrenie, že sociálni pracovníci vo veci nekonajú, môže sa podľa hovorcu informovať o riešení svojho podania u ich priameho nadriadeného alebo dať podnet na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ich o nečinnosti.