Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

JURINOVÁ: Minister práce Richter by mal prijať politickú zodpovednosť

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Reagovala tak najmä na kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) by mal prijať politickú zodpovednosť za to, že nezvládol upraviť systém sociálnoprávnej ochrany tak, aby dokázal chrániť deti na Slovensku. Tvrdí to poslankyňa Národnej rady SR Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA), ktorá to vníma ako veľkú chybu a "maslo" na hlave ministra. Reagovala tak najmä na kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante.

V súvislosti s týmto prípadom dnes vykonali opoziční poslanci viac ako štvorhodinový prieskum na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. Výsledky z neho sú podľa ich slov len čiastkové, keďže ešte nemali možnosť preštudovať si všetky získané podklady. "To zhrozenie v nás však zostáva aj naďalej. Mám pocit, že pravá ruka nevie, čo robí ľavá. Komunikácia medzi ministerstvom práce a ústredím je podľa nás veľmi slabá," skonštatovala Jurinová.

Poslankyňa Natália Blahová (SaS) tvrdí, že súčasný systém sociálnoprávnej ochrany treba zrúcať a nanovo postaviť. "Zamestnankyne ústredia práce nás oboznámili s tým, že majú k dispozícii päť podnetov na toto zariadenie len od roku 2014 do roku 2016. Nevedeli nám však povedať, či tieto podania a sťažnosti sú totožné s tými, o ktorých hovorí minister, keďže ten hovorí o šiestich podaniach," povedala.

Ministerstvo a ústredie podľa jej slov nespolupracujú a nálezy kontrol, na ktoré sa opoziční poslanci pýtali, nevedeli dostatočne odôvodniť. Poslankyňa upozornila na jeden z podnetov, a to na osoby, ktoré mali vystupovať v úlohe terapeutov a dopúšťať sa sexuálneho zneužívania.

Na snímke poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


"Z protokolu vyplýva, že kontrola vôbec nesledovala, či sa tieto osoby zdržujú v zariadení, ani to, akú pracovnú zmluvu títo ľudia mali. Sledovala odbornosť zariadenia a to spôsobom, či je zabezpečená psychologická pomoc, ktorá je v takomto zariadení nevyhnutná a podmienkou akreditácie," priblížila Blahová.

Opozícia tvrdí, že poslanecký prieskum ešte nie je skončený a má pokračovať na piešťanskom úrade práce i v samotnom resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante.

Minister Richter v nedeľu (2.10.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že v prípade kauzy resocializačného zariadenia Čistý deň nejde v žiadnom prípade o zlyhanie systému sociálnoprávnej ochrany, ten podľa neho funguje. V relácii upozornil, že rezort práce, sociálnych vecí a rodiny neurobil za žiadneho z jeho predchodcov v poslednom dvadsaťročnom období toľko opatrení v sociálnoprávnej ochrane, ako urobilo ministerstvo pod jeho vedením.

"Zriadili sme dve úplne nové veci, Národné koordinačné stredisko, prijali sme novú stratégiu, ktorá s tým súvisí," uviedol ako príklad. Vyzval, aby sa do kauzy nevťahovali viac emócie a ponechal sa priestor pre prácu orgánov, ktoré prípad prešetrujú.