Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ak pri zmenách v justícii nebude dohoda s opozíciou, nič sa nezmení

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo minister spravodlivosti SR Tomáš Borec počas tlačovej konferencie pri príležitosti 45. výročia samostatného slovenského väzenstva 20. februára 2014 v priestoroch historickej budovy NRSR v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s ministrom spravodlivosti to vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

Bratislava 20. februára (TASR) - Zmeny v justícii, ktoré predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD), si vyžadujú ústavnú zmenu, a teda dohodu s opozíciou.

"Ako predseda vlády ponúkam opozícii spoluprácu pri prijatí ústavného zákona. Ak sa nedohodneme, nebude nič," vyhlásil na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s ministrom spravodlivosti predseda vlády.

"Je to najväčšia reforma justície od roku 2001. Návrh tak, ako je predložený, spĺňa z odborného hľadiska všetky požiadavky, som však ochotný rokovať s opozíciou o jeho prípadnom vylepšení," vyhlásil na margo návrhu ústavného zákona Borec.

Text normy, ktorú dal dnes predseda parlamentu k dispozícii opozičným stranám, prináša sedem najdôležitejších

zmien.

Posilnenie kompetencií Súdnej rady v oblasti verejnej kontroly súdnictva, sprísnenie kritérií pre vstup do sudcovského povolania, v prechodných ustanoveniach vytvára podmienky pre rozhodovanie o sudcovskej spôsobilosti doterajších sudcov, pričom garantuje pri tomto rozhodovaní nezávislosť justície od politických vplyvov, zavádza sudcovskú etiku ako súčasť Ústavy SR, oddeľuje funkciu predsedu Najvyššieho súdu od funkcie predsedu Súdnej rady a zvyšuje zodpovednosť sudcov.

"Chcem zopakovať záujem, zámer vlády SR. Chceme urobiť opatrenia, ktoré budú viesť k očiste zboru sudcov," zdôraznil premiér, podľa ktorého by súdy časom mali patriť medzi najdôveryhodnejšie a nie najmenej dôveryhodné inštitúcie. "Nie sme rigidní," zopakoval ochotu rokovať o texte ústavnej zmeny.

Možné je to podľa neho aj tak, že by parlament schválil návrh ústavného zákona v prvom čítaní a priestor v druhom čítaní by sa využil na rokovanie s opozíciou o pozmeňujúcich návrhoch. Premiér zdôraznil, že s návrhom komplexnej ústavnej zmeny zatiaľ prišla iba vládna strana.

"Nech prídu s nejakými návrhmi, zatiaľ sme prišli s návrhom iba my," vyhlásil. S názorom nezávislej poslankyne Lucie Žitňanskej, podľa ktorej by sa namiesto komplexnej zmeny ústavy malo zatiaľ schváliť len oddelenie funkcií predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu, však nesúhlasí. "Ak máme ísť do zmeny ústavy, nerobme kozmetické zmeny," vyhlásil Fico.

Dodal, že je ochotný rokovať tak o názoroch opozície, ako aj sudcov. Čo sa týka previerok jednotlivých členov sudcovského stavu, premiér ich nepovažuje za porušenie ich ľudských práv. Upozornil, že už dnes je na Slovensku množstvo pozícií viazaných na absolvovanie previerky. V prípade sudcov by navyše previerky síce robil Národný bezpečnostný úrad, ale vyradiť sudcu by mohla iba Súdna rada, voči ktorej rozhodnutiu by bolo možné odvolanie na Ústavný súd SR.