Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Justičná akadémia by mohla vzdelávať širší okruh osôb v justícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pripomienkové konanie k novele zákona o Justičnej akadémii by sa mohlo začať v marci až apríli.

Bratislava 20. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje rozšíriť okruh osôb v justícii, ktorých vzdelávanie bude zabezpečovať Justičná akadémia SR. Vytvoriť chce aj podmienky pre skvalitnenie prípravy uchádzačov o funkciu sudcu a prokurátora, vrátane odbornej justičnej skúšky. Vyplýva to z predbežnej informácie k pripravovanej novele zákona o Justičnej akadémii.

"V nadväznosti na zásadné zmeny včinnosti a organizácii súdnictva v ostatných rokoch, ktorých cieľom je špecializácia justície, je dôvodné primerane upraviť obsah, metodiku aorganizáciu vzdelávania upraveného predmetným zákonom s osobitným zreteľom na zriadenie správnych súdov," vysvetlil rezort.

Novelou chce upraviť aj zloženie a štruktúru orgánov Justičnej akadémie tak, aby jej činnosť zodpovedala väčšej miere špecializácie súdnictva. Zároveň plánuje otvoriť výberové konanie na funkciu riaditeľa akadémie pre vhodných uchádzačov z akademickej obce a výberovú komisiu rozšíriť aj o zástupcu občianskej spoločnosti.

Súčasne navrhuje posilniť aktívnu účasť, zainteresovanosť, účinný vplyv i zodpovednosť odborných kolégií vyšších súdov na príprave a uskutočňovaní plánov vzdelávania podľa aktuálnych potrieb praxe.

"Platná právna úprava vzdelávania v rezorte ministerstva spravodlivosti a prokuratúre už neumožňuje pružné reagovanie na zmeny v organizácii a špecializácii súdnictva a na potreby súdnej a prokurátorskej praxe," zhodnotil rezort. Praxou boli podľa neho identifikované viaceré nedostatky právnej úpravy, ktoré je potrebné napraviť.

Pripomienkové konanie k novele zákona o Justičnej akadémii by sa mohlo začať v marci až apríli.