Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

J.ZÁBOJNÍK: Útoky ako v Barcelone majú pre teroristov veľký efekt

Na snímke bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Foto: TASR/Archív

Podľa experta išlo o klasický model teroristického útoku.


Barcelona/Bratislava 17. augusta (TASR) - Podobné útoky, k akému došlo dnes v španielskej Barcelone majú pre teroristov veľký efekt. Uviedol to dnes pre TASR bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

"V rámci útoku, ktorý sa odohral v Barcelone, sme mohli vidieť ďalší model, pravdepodobne skupiny ľudí, ktorí zrealizovali ďalší teroristický útok. Ide o model klasický, ktorý už bol vykonaný niekoľkokrát a niekoľkokrát ešte bude. Je otázne v ktorej krajine, ktorú si vyberú," povedal ďalej Zábojník.

Podľa jeho slov "ide o narazenie, vrazenie ľudí do masy pešiakov, občanov, ktorí sú v rámci najfrekventovanejších námestí, ako toto bolo možné vidieť v Barcelone, kde sú zhromaždení, pretože vtedy to má pre teroristov veľký efekt a má to význam".

"Chcel by som na toto margo povedať jednu vec, že vyjadrenia najvyšších predstaviteľov Európskej únie, jednotlivých krajín, ministra vnútra tej či onej krajine, že či sú nejaké zachytené možné ohrozenia jednotlivých štátov, či je to Slovensko, či to je Česká republika, či sú okolité krajiny okolo Slovenska, je absolútne bezvýznamné, pretože určite spravodajské služby nemusia mať ani zachytené nejaké pravdepodobné útoky,"
zdôraznil Zábojník. Podľa jeho slov, keďže útok mal spôsobiť Maročan, tak Španielsko čaká veľmi zlé obdobie, pretože sa cez more valia tisíce Maročanov.

"Zoberme si, že vo Francúzsku je evidovaných 13.500 ľudí, ktorí sú schopní pripravene urobiť kedykoľvek teroristický útok. Len Londýn ich eviduje 3500, čiže je nemožné toto ustrážiť, toto zachytiť a tajné služby to nemôžu na sto percent to zvládnuť. Čiže bohužiaľ, ako som to tvrdil už niekoľko krát, pustilo sa to do takého štádia, už to je v takých vysokých poschodiach, že bude veľmi zložité to zvrátiť späť a budú sa musieť mnohí na to len prizerať," dodal slovenský bezpečnostný expert.

Najmenej desať ľudí prišlo dnes o život a desiatky ďalších utrpelo zranenia pri teroristickom útoku v katalánskej metropole Barcelona. Informovali o tom španielske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Jedna z lokálnych rozhlasových staníc Cadena Ser priniesla informáciu, že po vrazení bielej dodávky do masy ľudí na najznámejšej barcelonskej ulici La Rambla vyhaslo najmenej 13 životov.

Rovnaký počet obetí uvádza aj internetové vydanie denníka El Mundo, avšak už s odvolaním sa na policajné zdroje.

Mienkotvorný denník El País píše v internetovom vydaní o najmenej desiatich mŕtvych.