Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

K memorandu o dofinancovaní zdravotníctva sa pripojili ďalší

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky M. Smatana ešte 10. septembra avizoval, že do konca mesiaca by malo byť jasné, koľko peňazí bude potrebných na dofinancovanie rezortu zdravotníctva.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa pridali k spoločnému memorandu ambulancií, nemocníc, zdravotných poisťovní aj strešnej pacientskej organizácie, v ktorom žiadajú o bezodkladné dofinancovanie zdravotníctva v tomto roku o 150 miliónov eur. Poukazujú v ňom na to, že súčasný rozpočet pre zdravotníctvo nepostačuje.

"SKZL, ktorá organizuje 3882 zubných lekárov na Slovensku, podporuje požiadavky uvedené v Memorande za dofinancovanie zdravotníctva za rok 2019, stanovenie sadzby poistného za poistencov štátu v roku 2020 minimálne na úrovni piatich percent a stabilizáciu finančných zdrojov do zdravotníctva na ďalšie rozpočtované obdobia," priblížila špecialistka externej komunikácie Lujza Hanová s dôvetkom, že je "nemysliteľné", aby sa každoročne opakovalo dofinancovanie zdravotníctva na základe daňovej prognózy na daný rok.

ZAP rovnako uviedol, že plne podporuje a rozumie potrebe dofinancovania zdravotníctva, a to ešte v rámci tohto roka. "ZAP už od mája tohto roka opakovane apeluje na Ministerstvo zdravotníctva SR, ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD), vládu SR a všetky zdravotné poisťovne, že bez ďalšieho dofinancovania nie je možné zabezpečiť trvalú udržateľnosť zdravotníctva na Slovensku," uviedli zástupcovia ambulantných poskytovateľov.

Signatári pripomínajú zvýšenie miezd v zdravotníctve, sociálne balíčky, rekreačné poukazy, zníženie platieb za poistencov štátu i nižší rast ekonomiky. Ochrana života a zdravia občanov je podľa nich ohrozená.

Memorandum podpísali prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth, prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Katarína Kafková, vrátane šéfov všetkých troch poisťovní pôsobiacich na Slovensku.

Generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martin Smatana ešte 10. septembra avizoval, že do konca mesiaca by malo byť jasné, koľko peňazí bude potrebných na dofinancovanie rezortu zdravotníctva. Inštitút je posledných 13 mesiacov zodpovedný za prípravu rozpočtu pre zdravotníctvo. Jeho šéf súhlasí s tým, že dofinancovanie bude určite potrebné.

Dofinancovanie bude však podľa Smatanu určite potrebné z viacerých dôvodov. "Časť je našou chybou," komentoval šéf IZP s tým, že keď inštitút pripravoval rozpočet, nerátal s infláciou či s časovým posunom niektorých zmlúv, ale napríklad ani s vysokým nárastom cien energií. Otázkou podľa jeho slov je, ako systém nastaviť tak, aby sa potreba dofinancovania nezopakovala. Na to, aby bolo jasné, aká presná suma na dofinancovanie bude potrebná, je potrebné poznať napríklad výšku sumy, o ktorú prídu zdravotné poisťovne pre zákon, ktorý ruší vymáhanie starých exekúcií.