Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

K práci na programe KDH môže prispieť aj Procházka, tvrdí J. Figeľ

Tlačová konferencia po skončení rokovania Rady KDH v sobotu 20. októbra 2012 v Kultúrnom dome v Skalici. Na snímke predseda KDH Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

KDH po takmer 20 rokoch pripravuje nový program.

Skalica 20. októbra (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) po takmer 20 rokoch začína práce na novom základnom programe, do ktorého môže svojím programovým dokumentom "Alfa" prispieť aj Radoslav Procházka. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Zdôraznil, že KDH doteraz fungovalo na báze základného programu z roku 1993, ku ktorému sa vždy pridávali konkrétne volebné programy. "Tento program má v rukách konzílium, ktoré od augusta tohto roka formuje postupne príspevky s cieľom začiatkom budúceho roka prijať základné tézy veľkého programu hnutia pre Slovensko," vyhlásil Figeľ. Na margo Procházkovho dokumentu dodal, že víta každú rozumnú iniciatívu. "Zámer mať začiatkom budúceho roka základné východiská programu sa s týmto námetom, ale aj ďalšími, môže veľmi dobre spojiť," zdôraznil. Zároveň dodal, že podporuje zotrvanie Procházku v poslaneckom klube KDH.

Procházka nechce, aby sa KDH stalo bezvýznamnou stranou

Procházka na to reagoval slovami, že tempo prípravy programu, ktoré predstavil Figeľ, považuje za "korytnačí harmonogram straníckych komisií, grémií a rokovaní". "Základný rozdiel medzi pohľadom vedenia a mojím pohľadom je ten, že podľa mňa potrebujeme zmenu urgentnú, lebo sme, obávam sa, na hranici politickej bezvýznamnosti. Pokiaľ na dopyt, ktorý sa zdola tvorí, nebudeme reagovať veľmi rýchlo, KDH sa stane bezvýznamnou stranou a ja sa na to nechcem pozerať," podčiarkol Procházka.



Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii potvrdil ambíciu KDH dohodnúť sa na spoločnom prezidentskom kandidátovi najprv na úrovni ľudovej platformy a neskôr hľadať zhodu aj s ostatnými pravicovými stranami. "Rada hlasovaním potvrdila líniu predsedníctva - zámer ponúknuť kandidáta do prezidentských volieb. Rada podporuje možnosť spoločného postupu strán ľudovej platformy a ďalších subjektov v tomto smere," vyhlásil.

Vláda vraj nezostavila návrh rozpočtu dobre

V KDH podľa neho existuje široká zhoda na názore, že vláda Smeru-SD nezostavila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok dobre. "Odmietanie štátneho rozpočtu tak, ako je zostavený, zdieľame s celým hnutím. Vláda nešetrí na sebe, ale bude oberať o príjmy živnostníkov, dohodárov a ďalších," povedal Figeľ. Dopady opatrení vlády podľa neho zasiahnu v prvom rade strednú vrstvu a sociálne slabších, čo je v priamom rozpore s pôvodnými vyhláseniami Smeru-SD.

Za 13. člena Predsedníctva KDH nakoniec nebol zvolený ani poslanec Peter Muránsky, ani starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár, ale Peter Lačný z Banskej Bystrice.

"Bola predstavená komisia, ktorá začína prácu na novelizácii stanov," informoval dnes Figeľ. "Venovali sme pozornosť aj európskym záležitostiam. Potvrdzujeme postoj, že únia nepotrebuje byť superštátom, ale dobre zorganizovaným efektívnym spoločenstvom svojich členských krajín a ich občanov vo všetkých dimenziách, o ktorých je reč. A dnes je reč hlavne o eurozóne, o bankovej únii a fiškálnom pakte," zdôraznil predseda KDH.