Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

K protikorupčným návrhom Štrngám za zmenu sa prihlásilo aj KDH

Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom iniciatívy je získať pre opatrenia podporu politických strán, ktoré budú po získaní mandátu presadzovať zmeny.

Bratislava 10. februára (TASR) - Kresťanskí demokrati sa prihlásili k protikorupčným návrhom iniciatívy Štrngám za zmenu. Verejný záväzok dnes podpísal predseda KDH Ján Figeľ a jeho podpredseda Pavol Zajac.

Zaviazali sa, že po marcových voľbách budú aktívne presadzovať čo najskoršie prijatie návrhov zákonov obsahujúcich všetky kľúčové zmeny iniciatívy Štrngám za zmenu. V prípade účasti vo vláde ich KDH navrhne zahrnúť aj do programového vyhlásenia vlády. "Viaceré navrhnuté opatrenia z tejto iniciatívy už máme zapracované vo svojom volebnom programe. Pre KDH sú zvýšenie spravodlivosti, vymožiteľnosti práva, zrýchlenie súdnych konaní a boj s korupciou hlavné priority," povedal Figeľ.

Iniciatívu teší, že aj KDH podpísalo záväzok presadzovať po voľbách navrhované opatrenia. "Ak by sa stalo, že strana Smer sa k rovnakému kroku neodhodlá, tento záväzok môže tvoriť významnú bariéru, ktorá zabráni vytvoreniu koalície KDH a Smer. Tento predpoklad pridáva na dôležitosti rozhodnutiu KDH pridať sa k našej iniciatíve," uviedol za iniciatívu Štrngám za zmenu riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

Iniciatíva Štrngám za zmenu navrhuje odpolitizovania polície, napríklad zrušením bezdôvodnej odvolateľnosti policajného prezidenta, zabránenie vplyvu na prokurátorov zvýšením verejnej kontroly na prokuratúru, zvyšovanie tlaku na zodpovednosť sudcov, sfunkčniť Najvyšší kontrolný úrad, pomôcť odkrývaniu schránkových firiem vďaka povinnosti odstúpiť od zmluvy so štátom v prípade zápisu nepravdivých údajov do registra a tiež zabrániť prikrmovaniu verejných funkcionárov.

Cieľom iniciatívy je získať pre opatrenia podporu politických strán, ktoré ich budú po získaní mandátu presadzovať. K záväzku sa pripojili Most-Híd, #Sieť, OĽaNO aj SaS. Za iniciatívou stoja organizácie Inštitút SGI, VIA IURIS, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu.