Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nová strana Jána Slotu žiada rozpustenie SMK

V roku 1953 sa narodil Ján Slota, slovenský politik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samotná generálna prokuratúra však zatiaľ podnet K SNS neeviduje

Bratislava 6. júna (TASR) - Líder Kresťanskej Slovenskej národnej strany (K SNS) Ján Slota podal menom svojho politického subjektu na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet, ktorého cieľom je dosiahnuť rozpustenie Strany maďarskej komunity (SMK). Tvrdí to predsedníctvo strany, ktoré TASR poskytlo aj kópiu pripraveného podania na GP SR datovanú dňom 4. júna 2014.

Samotná generálna prokuratúra však zatiaľ podnet K SNS neeviduje. "Generálna prokuratúra SR k dnešnému dňu, teda k 6. júnu 2014 podnet, na ktorý sa pýtate, neeviduje," povedala pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

"Podnet Generálnemu prokurátorovi SR na podanie návrhu na rozpustenie Strany maďarskej komunity bol zaslaný poštou dňa 5. júna 2014," spresnil pre TASR dátum odoslania podnetu podpredseda K SNS Roman Stopka. Generálnej prokuratúre by teda mal byť doručený v najbližších dňoch.

Podnet odôvodňuje K SNS aktuálnymi politickými krokmi SMK. "Predsedníctvo K SNS vyjadruje presvedčenie, že vec povojnového usporiadania je stále napadaná niektorými extrémnymi politickými stranami, ktoré stále otvárajú a spochybňujú suverenitu štátnych útvarov Európy," uvádza strana v stanovisku.

"Je zarážajúce, že v dnešnej dobe, v roku 2014, oficiálne maďarské politické reprezentácie spochybňujú územnú celistvosť Slovenskej republiky, resp. Rumunska. Autonomistické snahy maďarskej iredenty na južnom Slovensku a v Sedmohradsku sú tak ďaleko, že už otvorene rozprávajú o autonómii ucelených častí suverénnych štátov a následného pripojenia k Maďarsku," dodávajú členovia predsedníctva.

"Preto KSNS aj pri tejto príležitosti 94. výročia Trianonu podáva podnet na Generálnu prokuratúru SR na rozpustenie strany SMK, ktorá otvorene presadzuje tieto tendencie a koordinuje svoje politické kroky priamo s maďarským premiérom Viktorom Orbánom," konštatuje predsedníctvo K SNS.

Strana v podnete žiada GP SR, aby podala na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie Strany maďarskej komunity (SMK). V odôvodnení však K SNS požíva ešte starý názov SMK (Strana maďarskej koalície). "Podľa medializovaných správ má Strana maďarskej koalície pripravený plán autonómie, ktorý údajne predstavila už aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi," uvádza sa v kópii podnetu, ktorý K SNS poskytla médiám.

K SNS zároveň konštatuje pochybnosti o tom, či sú predstavitelia SMK József Berényi a Pál Csáky slovenskými občanmi. Ak by totiž medzičasom získali občianstvo Maďarska, podľa aktuálne platného zákona stratili slovenské.

"Nebudeme komentovať aktivity Jána Slotu," stručne reagovala pre TASR hovorkyňa SMK Helena Fialová.