Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

K sviatku Nanebovzatia Panny Márie sa uskutočnia púte

Nitrianska kalvária Foto: TASR/Henrich Mišovič

Sviatok Nanebovzatia Panny Márie - 15. augusta je v katolíckej cirkvi jedným z mnohých mariánskych sviatkov počas roka. Konajú sa sv. omše, procesie a púte na Slovensku i v zahraničí. Tento prikázaný sviatok ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687-701).

Bratislava 10. augusta (TASR) - Pri príležitosti katolíckeho sviatku Nanebovzatia Panny Márie, ktorý pripadá na 15. augusta, sa už počas tohto víkendu uskutočnia na viacerých miestach v SR mariánske púte, ktorými veriaci oddávna vyjadrujú úctu Matke Božej. Tradičná Prievidzská púť k Nanebovzatej Panne Márii sa v tomto roku uskutoční 11. a 12. augusta. Farnosť Prievidza - mesto pripravila pre pútnikov bohatý program.

V sobotu o 16.30 h sa začne slávnostný sprievod z Farského kostola sv. Bartolomeja na Mariánsky vŕšok, o 18.00 h bude sv. omša. Program pre mladých sa začne o 19.00 h, odznie príhovor na tému "Ako s Máriou nájsť pravú radosť", nasledovať budú modlitby. Mládežnícku omšu o 22.00 h bude celebrovať novokňaz Dominik Jáger.

V nedeľu 12. augusta sa bude konať ranná omša (o 7.30 h) a slávnostná sv. omša o 10.00 h, celebrovať ju bude diecézny administrátor Mons. Marián Bublinec. Pre rodiny s deťmi pripravili nedeľné popoludnie od 16.00 h v športovom areáli Strednej odbornej školy. Uskutoční sa aj súťažné popoludnie pre deti, futbalový zápas medzi ženatými a slobodnými mužmi, ako aj hudobný program.

Socha Panny Márie
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Ďalšie púte k sviatku Nanebovzatia Panny Márie sa uskutočnia napríklad v Nitre na Kalvárii, či v Trstíne, v Kláštore pod Znievom bude púť na podporu manželstva. Púť k Madone Žitného ostrova pripravujú v Dunajskej Lužnej od 13. do 19. augusta.

Sviatok Nanebovzatia Panny Márie - 15. augusta je v katolíckej cirkvi jedným z mnohých mariánskych sviatkov počas roka. Konajú sa sv. omše, procesie a púte na Slovensku i v zahraničí. Tento prikázaný sviatok ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687-701). V Jeruzaleme sa tento deň slávi od 5. storočia ako sviatok zosnutia Matky Božej. Takto ho aj dnes svätia gréckokatolícki a pravoslávni veriaci.

Pápež Pius XII. v roku 1950 vyhlásil učenie, že Panna Mária bola telom i dušou vzatá do nebeskej slávy, ako článok viery.