Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

K významným investíciám by sa mal podľa opozície vyjadrovať parlament

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Myslí si to poslanec za KDH Pavol Zajac, ktorý to uviedol v rozprave k novele zákona o verejnom obstarávaní z dielne jeho kolegu z poslaneckého klubu Alojza Hlinu.

Bratislava 30. júna (TASR) – K významným investíciám, ktoré zadlžia ešte našich vnukov, by sa mal vyjadrovať parlament. Myslí si to poslanec za KDH Pavol Zajac, ktorý to uviedol v rozprave k novele zákona o verejnom obstarávaní z dielne jeho kolegu z poslaneckého klubu Alojza Hlinu.

Zajac argumentoval príkladom výstavby obchvatu Bratislavy za približne 4,5 miliardy eur, o ktorom rozhodla vláda a zmluvu s koncesionárom podpíše minister dopravy. Tvrdí, že obchvat sa dá postaviť a prevádzkovať za 1,5 miliardy eur a nepáči sa mu, že o tom, čo budú 30 rokov splácať všetky nasledujúce vlády, nebudú môcť poslanci vôbec diskutovať. Pripomenul, že Národná rada SR má zo zákona kontrolovať vládu.

"Ak národná rada má kontrolnú funkciu voči vláde, tak o takýchto významných investíciách, ktoré do budúcnosti zaťažia naše deti, vnukov, všetkých občanov Slovenska v obrovských sumách, ako pri spomínanom obchvate Bratislavy, niekoľko miliárd, aby sa národná rada nevyjadrila, mi pripadá veľmi zvláštne," povedal Zajac.

Hlina v novele navrhuje, aby verejné obstarávania s hodnotou zákazky nad 100 miliónov eur schvaľoval parlament, ktorý by potvrdil, že zmluva je v súlade s verejným záujmom. Ak to neurobí, kontrakt platiť nebude. "Dnes dokáže minister Počiatek podpísať zmluvu, ktorá zaviaže našich vnukov. Jeden zo spôsobov, akým sa tomu dá brániť, je aj to, že pridáme legitimitu takýmto rozhodnutiam, a to tento návrh rieši," zdôvodnil poslanec.

Jozef Viskupič (OĽaNO) upozornil, že návrh nezavádza nič neštandardné, pretože podobný inštitút platí vo viacerých štátoch Európskej únie vrátane Nemecka, Dánska či Fínska. Novelu preto podporuje. "Niekedy sme nútení obhajovať kroky, s ktorými nemáme nič spoločné, s ktorými sme mohli urobiť len veľmi málo. Trápi ma absencia inštitútu všeobecnej rozpravy," konštatoval.

Poslanec za vládny Smer-SD Anton Martvoň označil návrh za "absolútne zmätočný". Keby sa národná rada vyjadrovala k zmluvám, zo zákonodarného zboru by sa podľa neho stal exekutívny orgán. "Kde kto videl, aby parlament zmluvy schvaľoval? Toto môžu vymyslieť iba ľudia, ktorí sú neprávnici, potom by to tu vyzeralo ako v Kocúrkove," vyhlásil.