Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kabinet schválil delegáciu na rokovanie s poľskou vládou vo Varšave

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico informuje novinárov po verejnom vypočutí kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave 24. mája 2017. Foto: TASR – Jakub Kotian

Druhé spoločné rokovanie vlád nadväzuje na medzivládne konzultácie, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 2013 v Poprade.

Bratislava 24. mája (TASR) – O týždeň sa v poľskej Varšave uskutoční druhé spoločné rokovanie vlád Slovenskej republiky a Poľskej republiky. Má byť impulzom pre rozvoj ďalších vzťahov a spolupráce oboch susedských krajín. Vláda dnes schválila na návrh premiéra Roberta Fica zloženie slovenskej delegácie.

Slovenská vláda vycestuje k severným susedom 31. mája na základe pozvania predsedníčky vlády Poľskej republiky Beaty Szydlovej. Okrem Fica by sa mal na rokovaní zúčastniť podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, minister hospodárstva Peter Žiga, minister životného prostredia László Sólymos a štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí, vnútra, dopravy a hospodárstva. Konečné zloženie delegácie určí premiér Fico.

Zloženie slovenskej delegácie pritom zodpovedá predpokladanému zloženiu poľskej delegácie. V tej by mal okrem Szydlovej byť aj podpredseda vlády a minister rozvoja a financií Mateusz Morawiecki, minister infraštruktúry a výstavby Andrzej Adamczyk, minister vnútra a administratívy Mariusz Blaszczak, minister životného prostredia Jan Szyszko, minister energetiky Krzysztof Tchórzewski a štátni tajomníci ministerstva zahraničných vecí a ministerstva športu a turistiky.

Druhé spoločné rokovanie vlád nadväzuje na medzivládne konzultácie, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 2013 v Poprade, uvádza materiál ministerstva zahraničných vecí. Rokovania budú podľa rezortu diplomacie impulzom pre rozvoj ďalších vzťahov a spolupráce medzi susednými krajinami. Ich cieľom je v rámci jednotlivých sektorových oblastí rozvíjať spoločné projekty v prospech oboch krajín.