Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Pri bombovom útoku v Kábule zahynuli dvaja slovenskí vojaci

Pri útoku samovražedného atentátnika s autom naloženým výbušninami zahynuli traja vojaci. Foto: FOTO TASR/AP

K útoku na vojenský konvoj sa prihlásil Taliban.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR potvrdilo, že dnes pri útoku na konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa informácií TASR išlo o 34- a 39-ročného vojaka.

Premiér odsúdil incident v Kábule
Premiér Robert Fico dnes ostro odsúdil útok na vojenský konvoj v afganskom Kábule, pri ktorom zahynuli dvaja slovenskí vojaci. Tí pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

"Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom a pozostalým obetí útoku, ktorý sa odohral dnes v Afganistane," sprostredkovala vyjadrenia premiéra jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.
"O tejto tragickej udalosti už boli pozostalí informovaní. Aj touto cestou chceme poprosiť médiá o pochopenie, aby rešpektovali súkromie dotknutých rodín. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. Intenzívne pracujeme na prevoze tiel zosnulých vojakov domov na Slovensko," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Minister obrany Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek touto cestou vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým.



PREZIDENT: Úmrtie vojakov v Afganistane je smutná správa pre Slovensko
Prezident SR Ivan Gašparovič so zármutkom prijal správu o úmrtí dvoch slovenských vojakov v Afganistane, ktorí zahynuli pri útoku na vojenský konvoj v Kábule. "Je to smutná správa pre Slovensko, ktorá nás zasiahla v období sviatkov mieru a pokoja. Vyjadrujem svoju hlbokú sústrasť rodinám a blízkym zosnulých vojakov," uviedla hlava štátu.

Prezident opätovne ocenil pôsobenie slovenských vojakov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu a zvlášť prácu príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich v operácii ISAF v Afganistane.

M.LAJČÁK: Slovensko sa nenechá zastrašiť a bude pôsobiť v misii ISAF až do konca

Slovensko sa týmto zbabelým aktom nenechá zastrašiť a slovenskí vojaci budú pôsobiť v misii ISAF až do jej konca plánovaného na záver roka 2014. Na margo dnešného útoku na konvoj v afganskom Kábule, pri ktorom prišli o život dvaja slovenskí vojaci, to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Útok, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban, šéf slovenskej diplomacie ostro odsúdil. "V prvom rade chcem vyjadriť hlbokú sústrasť pozostalým. Slovensko prinieslo obeť v podobe dvoch ľudských životov. Takáto strata vždy bolí. Ostro odsudzujem každý útok proti slovenským vojakom a spojeneckým silám v Afganistane," uviedol Lajčák. Dnešný útok je podľa jeho slov namierený proti úsiliu pomôcť Afgancom pri zaisťovaní bezpečnosti a stability ich vlastnej krajiny aj bez pomoci Severoatlantickej aliancie. "Nemáme záujem byť v Afganistane ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné. Na druhej strane, chceme po sebe zanechať stabilnú vládu," dodal minister.

SaS a Nova vyjadrujú sústrasť pozostalým slovenských vojakov

Strana SaS a hnutie NOVA vyjadrujú pozostalým po dvoch slovenských vojakoch, ktorí dnes zahynuli v Afganistane, úprimnú sústrasť. Slovenskí vojaci sa stali obeťami bombového útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule.

"Touto cestou vyjadrujeme úprimnú sústrasť ich pozostalým a presvedčenie, že ich smrť nebola zbytočná, pretože naši vojaci v Afganistane a aj v ostatných zahraničných misiách vykonávajú dobrú a užitočnú prácu," uviedla v stanovisku strana SaS.

"Tragická smrť dvoch slovenských vojakov v Afganistane je podľa lídra hnutia NOVA Daniela Lipšica nečakanou ranou pre ich blízkych a priateľov, ale aj pre Slovenskú republiku. Obetovať vlastný život pre bezpečnosť iných je najvyššou obetou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým," dodal.



Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule, pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií malo dôjsť k explózii civilného vozidla vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Zahraničné médiá informovali, že išlo o útok samovražedného atentátnika s autom naloženým výbušninami.

Agentúra AP citovala hovorcu kábulskej polície, ktorý predtým povedal, že k útoku došlo približne kilometer od základne NATO Camp Phoenix a bolo pri ňom zranených osem civilistov, z toho jedna žena. Všetci sa v okamihu výbuchu nachádzali v mikrobuse, ktorý práve išiel okolo. K útoku na vojenský konvoj sa prihlásil Taliban. Podľa agentúry DPA talibovia uviedli, že "zabili 12 zahraničných vojakov a poškodili štyri vozidlá".

Galéria: Bombový útok v Afganistane





V tomto roku nejde o prvý útok na slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane. Príslušník afganskej armády Lambar Chán 9. júla tohto roku spustil zo strážnej veže streľbu z guľometu na skupinu slovenských vojakov v Kandaháre. Pri incidente, ku ktorému došlo počas cvičenia, zahynul príslušník strážnej jednotky čatár Daniel Kavuliak. Ďalší dvaja vojaci utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Dvoch ťažko zranených vojakov previezli americké ozbrojené sily do vojenskej nemocnice pri Landstuhle v Nemecku.



Výberová chronológia nehôd a nešťastí slovenských vojakov pôsobiacich v zahraničných misiách:

február 1993 - Rotmajster Igor Rigo, UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994 - Čatár Vladimír Grman, UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam, zapríčineným zlyhaním hydrauliky zdvíhacieho zariadenia, používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

19. júla 2001 - V Macedónsku zahynul so svojím nórskym kolegom slovenský podplukovník Ľubomír Orsag, keď ich vozidlo prešlo neďaleko Tetova cez mínu.

11. februára 2002 - Desiatnik Vladimír Kollár z Prešova tragicky zahynul pri automobilovej nehode v africkej Eritrei, kde pôsobil ako vodič ženijnej jednotky v mierovej misii OSN.

15. mája 2002 - Obeťou nehody pri otáčaní bojového vozidla pechoty BVP-1 česko-slovenského práporu v Kosove sa stal slovenský čatár Miroslav Hajdúch.

24. decembra 2002 - V obci Novy Travnik v republike Bosna a Hercegovina havaroval vrtuľník Mi-17 patriaci misii SFOR. Pri nešťastí sa zranili traja príslušníci slovenskej armády, z toho dvaja ťažko.

8. júna 2004 - Traja slovenskí vojaci spolu s dvoma Poliakmi a jedným Lotyšom zahynuli v Iraku, keď vybuchla munícia prevážaná poľským vojenským automobilom. V ten istý deň zomrel na Cypre slovenský vojak z mierovej mise UNFICYP na následky zranenia po tom, čo ho pri vystupovaní z helikoptéry zachytila zadná vrtuľa.

19. januára 2006 - Slovenské vojenské lietadlo An-24, v ktorom sa vracali slovenskí vojaci z polročnej misie KFOR v Kosove, večer havarovalo pri maďarských hraniciach so Slovenskom. Nehoda si vyžiadala životy 42 ľudí, prežil len nadporučík Martin Farkaš.

11. novembra 2006 - V Iraku prišiel o život slovenský a poľský vojak po tom, čo explodovala výbušnina odpálená na diaľku pod ich automobilom.

6. marca 2010 - Dopravná nehoda, pri ktorej sa v Kosove zrazil vojenský džíp s civilným autom, si vyžiadala životy dvoch Albáncov. Zranili sa pri nej aj štyria slovenskí vojaci. Nehoda sa stala na ceste medzi Šajkovacom a Prištinou. Do vojenského džípu značky UAZ, v ktorom boli štyria slovenskí vojaci, narazil Nissan vedený kosovskými Albáncami. Tí po zrážke na mieste zahynuli a našich vojakov vymrštilo z auta.

9. mája 2011 - Príslušník ozbrojených síl sa postrelil počas stráženia jednej z brán základne Kandahár v Afganistane. K nehode došlo, keď sa vojak pokúšal spraviť fotografiu, pričom súčasne manipuloval s nabitou zbraňou. Výstrel zbrane zasiahol dva prsty pravej ruky vojaka a vyžiadal si okamžitý operačný zákrok.

9. júla 2013 - Príslušník afganskej armády spustil zo strážnej veže streľbu na skupinu slovenských vojakov v afganskom Kandaháre. Pri incidente, ku ktorému došlo počas cvičenia, zahynul čatár Daniel Kavuliak. Ďalší dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Dvoch ťažko zranených vojakov previezli 11. júla americké ozbrojené sily do vojenskej nemocnice pri Landstuhle v Nemecku.