Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Kadúc a D. Lipšic chcú zabrániť blokovaniu mimoriadnych schôdzí

NRSR, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti platí, že ak 30 poslancov predloží návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k nejakej téme, predseda parlamentu musí takéto rokovanie zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Bratislava 5. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Miroslav Kadúc a nezaradený poslanec Daniel Lipšic chcú zmenou rokovacieho poriadku dosiahnuť, aby sa mimoriadna schôdza Národnej rady SR zvolaná na žiadosť pätiny poslancov vždy konala. Dnes to tak nefunguje.

V súčasnosti platí, že ak 30 poslancov Národnej rady SR predloží návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k nejakej téme, napríklad k stavu justície či školstva, predseda parlamentu musí takéto rokovanie zvolať do siedmich dní od podania návrhu. Na začiatku mimoriadnej schôdze poslanci schvaľujú program a neraz sa stáva, že ho parlamentná väčšina neschváli, čím ukončí schôdzu skôr, ako sa poriadne začne.

Tento problém chcú opoziční zákonodarcovia vyriešiť návrhom, aby sa program mimoriadnej schôdze nemusel schvaľovať. "Program bude a má vyplývať zo samotnej žiadosti o zvolanie mimoriadnej schôdze podanej najmenej pätinou poslancov NR SR," zdôrazňujú poslanci. Zároveň navrhujú, aby iniciátori mimoriadnej schôdze mohli program rokovania meniť alebo doplniť, ale len ak s tým budú súhlasiť všetci zvyšní poslanci, ktorí požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadnutia.

"Predkladaný návrh zákona má za cieľ zabezpečiť konanie mimoriadnej schôdze NR SR vždy, keď je zvolaná, bez ohľadu na politickú motiváciu vlády väčšiny, a umožniť tým priebeh slobodnej parlamentnej diskusie aj o bodoch, s ktorými by väčšina poslancov nemusela a nechcela nesúhlasiť," vysvetľujú predkladatelia. Návrhom novely rokovacieho poriadku by sa mal parlament zaoberať na schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 28. januára.