Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák obhajuje Rusko: Dokáže sa postarať o bezpečnosť

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kaliňák tvrdí, že riziková je každá olympiáda od tej v Mníchove v roku 1972 (bolo zavraždených 11 izraelských športovcov) a nemá to len súvis s blízkosťou rizikových území.

Bratislava 23. januára (TASR) - Rusko nie je rozvojová krajina, ktorá by sa nedokázala postarať o svoju bezpečnosť a je na tom postavený aj jeho kredit. Po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Reagoval tak na e-mail upozorňujúci na hrozbu teroristických útokov v Soči, ktorý dostal aj Slovenský olympijský výbor (SOV).

"Nemyslím si, že by to ruské bezpečnostné zložky podcenili. Som presvedčený, že na to nasadzujú všetky sily a prostriedky, ktoré na to majú k dispozícii," poznamenal Kaliňák. SR však spomínaný e-mail neignoruje. "Na tejto veci pracujú všetky bezpečnostné zložky, pripravujeme určité opatrenia. Je to ale na území cudzieho štátu, naša možnosť je obmedzená, ale v rámci tých, ktoré máme, sa snažíme urobiť maximum," uistil.

Kaliňák tvrdí, že riziková je každá olympiáda od tej v Mníchove v roku 1972 (bolo zavraždených 11 izraelských športovcov) a nemá to len súvis s blízkosťou rizikových území. "Región USA je veľmi vzdialený rizikovým územiam, napriek tomu sa tam odohralo niekoľko útokov. Geografickou vzdialenosťou to určite nie je," dodal.



SOV priznal, že v stredu (22.1.) dostal na svoju centrálnu mailovú adresu krátky list v angličtine, upozorňujúci na hrozbu teroristických útokov proti nášmu olympijskému tímu v Soči. "Očividne ide o obežníkový e-mail, pretože podľa informácií z Medzinárodného olympijského výboru dostalo rovnaký e-mail viacero národných olympijských výborov, pričom sa v mailoch menilo len označenie štátnej príslušnosti," uviedol SOV.