Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí ministri o brexite: Na niektoré rezorty bude mať dosah

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa ministra vnútra bude doterajšie fungovanie vzťahov úplne iné.

Rimavská Sobota 24. júna (TASR) – Vystúpenie Británie z Európskej únie, schválené v referende, je podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka zásadné rozhodnutie s veľkými následkami. "Je to obrovský problém, pretože je to prvý raz, kedy sa Európa dezintegruje a bude to mať dopad aj na naše fungovanie v rámci bezpečnostných pravidiel," uviedol dnes v reakcii pre TASR Kaliňák.

Brexit ovplyvní všetky oblasti v rámci EÚ, doterajšie fungovanie vzťahov bude úplne iné. "Je to pre Európu nová situácia s negatívnym dopadom určite. Ako sa s tým vysporiadame, bude teraz aj na slovenskom predsedníctve, takže, ak sa nám doteraz zdalo, že máme veľa úloh, tak nám zjavne pribudla jedna najzásadnejšia, ktorá bude úplne na prvom mieste vo všetkých radách, ktoré budú," povedal minister.

Lajčák: EÚ nesmie vnímať britské referendum čisto iba ako britské hlasy


Európa nesmie vnímať výsledok britského referenda iba čisto ako hlasy britských voličov, ale aj ako odkaz pre zvyšok Európskej únie, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po príchode na dnešné zasadnutie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

"Európska únia je silnejšia s Britániou, ale musíme reflektovať to, čo sa stalo," opísal Lajčák situáciu, ktorej EÚ čelí po rozhodnutí britských voličov opustiť úniu.

Šéf slovenskej diplomacie spresnil, že pre predstaviteľov EÚ je nevyhnutná politická reflexia, lebo výsledok britského referenda netreba vnímať len ako "britské hlasy", ale aj ako širší odkaz pre celú úniu.

"Veríme v projekt Európskej únie, ale musíme tento projekt zatraktívniť pre našich občanov, musíme preň získať podporu občanov," skonštatoval Lajčák.

Na otázku novinárov zo zahraničia, či sa na Slovensku nepripravuje podobné referendum ako v Británii, Lajčák odpovedal, že si to nemyslí a pripomenul, že myšlienka EÚ má na Slovensku veľkú podporu a že členstvo v únii zmenilo túto krajinu k lepšiemu.

"Avšak vieme, že v našich krajinách vzrastá vlna euroskepticizmu, toto musíme mať na zreteli. Toto musí EÚ vedieť a snažiť sa priblížiť európsky projekt bližšie k občanom," uviedol Lajčák.

Lajčák z Bruselu: Nikto zo šéfov diplomacií členských krajín neskrýva ľútosť nad výsledkom

Občania EÚ po britskom referende potrebujú dve veci: právnu istotu a novú politickú víziu Európy. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák to povedal na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Lajčák pripomenul, že výsledok referenda prijal s poľutovaním, lebo "EÚ je silnejšia s Britániou a Británia je silnejšia v únii", ale dodal, že rozhodnutie britských voličov treba rešpektovať.

Podľa neho je teraz potrebné obyvateľom EÚ povedať, čo toto referendum znamená pre naše vzťahy s Britániou a aký dopad to bude mať na bežných občanov a podnikateľov.

"Aj preto treba aby ten proces vystúpenia začal čo najskôr. Máme problém s tým, čo povedal Cameron, že ponecháva tento proces na svojho nástupcu. Tento luxus si nemôžeme dovoliť," upozornil Lajčák. Dodal, že v tomto duchu prebiehali aj dnešné rozhovory ministrov v Luxemburgu, že treba tento proces začať ihneď.

Druhý dôležitý faktor je podľa neho potreba novej politickej vízie, lebo hlasovanie v Británii sa dotýka všetkých v EÚ. Súhlasí s názorom, že ak Briti vystavili červenú kartu EÚ, pre ostatné krajiny je to žltá karta. Ide o posolstvo, ktoré nemožno podceniť v dobe, keď sa v mnohých krajinách únie prebúdzajú protieurópske sily.

"Musíme povedať ľuďom akú úniu im chceme ponúknuť. Musí to byť nová a lepšia únia, ktorá je bližšie k ľuďom, ktorá hovorí zrozumiteľným jazykom o témach, ktorým rozumejú a ktoré dokážu privítať," opísal situáciu Lajčák.

Pripomenul, že za tejto situácie začína o týždeň slovenské predsedníctvo v EÚ, kde už teraz je jasné, že téme výsledkov britského referenda bude počas tohto obdobia dominovať. Podľa Lajčáka je slovenská diplomacia dobre pripravená na túto výzvu a sme odhodlaní "zohrať aktívnu a zodpovednú úlohu" v tomto procese.

"Slovensko má dosť kvalitných ľudí, ktorí rozumejú európskej problematike a naše predsedníctvo to dokáže. Celý ten proces bude súčasťou širšieho tímu aj z euroinštitúcií, ale naša úloha je nezastupiteľná" uviedol Lajčák.

V závere dodal, že nikto zo šéfov diplomacií členských krajín EÚ neskrýva ľútosť nad výsledkom britského referenda. Zároveň sa však množia hlasy, že treba zhodnotiť, čo to prinesie pre EÚ. Únia musí teraz dokázať, že vie byť bližšie k svojim občanom a zamyslieť sa nad tým, či nenastal čas niektoré kompetencie, ktoré členské štáty odovzdali do Bruselu, vrátiť späť na národnú úroveň.





MZVaEZ: Slovensko prijalo správu o výsledkoch britského referenda s poľutovaním

Európsku úniu (EÚ) momentálne čakajú náročné rokovania, ktoré musia dať odpovede na mnohé praktické otázky vrátane usporiadania vzájomných vzťahov únie so Spojeným kráľovstvom. Slovensko prijalo správu o výsledkoch britského referenda s poľutovaním. Vo svojom písomnom stanovisku o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ). Toto rozhodnutie však berie na vedomie a rešpektuje ho.

"Zároveň zdôrazňujeme, že až do zavŕšenia procesu vystúpenia z Európskej únie zostáva Spojené kráľovstvo jej členom so všetkými právami a povinnosťami," uviedol komunikačný odbor ministerstva. Rezort za nemenej dôležitú považuje potrebu vnútornej reflexie EÚ s cieľom posilniť dôveru občanov v spoločný európsky projekt.

"Slovensko bolo a je naďalej presvedčené že Európska únia je tou najlepšou cestou pre našu krajinu aj európsky kontinent. Priniesla mier, stabilitu, prosperitu a hmatateľné výhody pre občanov. Tieto pozitívne prínosy treba naďalej rozvíjať a zastaviť tak trend, keď občania prestávajú spoločnému projektu rozumieť," píše ministerstvo.

Občanom treba podľa rezortu ponúknuť lepšiu a zrozumiteľnejšiu Európu. Slovensko je ako predsednícka krajina Rady EÚ od prvého júla tohto roku pripravená zohrať v tomto procese aktívnu a zodpovednú úlohu, dodalo ministerstvo.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, kým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.


P. ŽIGA: Pri brexite treba rešpektovať rozhodnutie britských voličov


Pri brexite treba v prvom rade rešpektovať rozhodnutie britských voličov. Podobne ako v iných demokraciách aj oni rozhodli, akú majú predstavu o ďalšom pokračovaní svojej krajiny. Uviedol to dnes pred výjazdovým rokovaním vlády v Rimavskej Sobote šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na výsledky štvrtkového (23. 6.) britského referenda ohľadom zotrvania Veľkej Británie v EÚ.

V druhom rade treba podľa neho povedať, že je to možno aj zlyhanie Davida Camerona. "Predpokladám, že v najbližších dňoch asi odstúpi zo svojej pozície, pretože on založil svoju politickú kariéru na tom, že Veľká Británia zostane súčasťou EÚ," poznamenal.

"Zároveň si myslím, že je to vážny signál pre lídrov EÚ, aby sa zamysleli nad tým, či politika, ktorú únia robí, je presne to, čo jej voliči a obyvatelia chcú, teda či niektoré veci, ktoré sa prijímajú na úrovni EÚ, nie sú kontraproduktívne voči tomu, čo si ľudia prajú," upozornil. Je to podľa neho zároveň signál, či ľudia nevnímajú úniu len cez to, že nemôžu používať klasické žiarovky a uhorky majú mať svoj tvar.

Pokiaľ sa lídri EÚ nad týmto nezamyslia, tak bude podľa neho čeliť podobným referendám a podobným rozhodovaniam v jednotlivých krajinách. "Aj naďalej si myslím, že je to veľmi komplikovaná situácia pre Slovensko, pretože sa dostáva do úplne nového nastavenia naše predsedníctvo v EÚ. Rokovať o niektorých dôležitých témach s Britániou a bez Británie bude veľmi komplikované," zdôraznil.

"Podľa našich informácií by toto rozhodnutie nemalo znamenať zmeny v investícii automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku. Pokračujú podľa harmonogramu a podľa doterajších informácií zostávajú na Slovensku," dodal Žiga.

Minister školstva o dôsledkoch brexitu


Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) naše školstvo významne neovplyvní. Pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan počas dnešnej návštevy Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote.

"Národné vzdelávacie politiky sú v plnej kompetencii členských štátov EÚ. Môže byť problém s uznávaním dokladov o vzdelaní, ale keďže funguje systém Enic-Naric, ktorý sa zaoberá uznávaním celosvetovo, tak predpokladám, že bude potrebné len jemne naladiť systém pri uznávaní dokladov o vzdelaní absolventov, ktorí budú vstupovať do Veľkej Británie a naopak," povedal Plavčan. Zásadnejší problém v tejto veci by však podľa neho nemal nastať.

Brexit a slovenský agrosektor


Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná prichádza na 12. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 15. júna 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Brexit nebude mať na slovenský agrosektor významný dosah. Uviedla to dnes pred výjazdovým rokovaním vlády v Rimavskej Sobote šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii na výsledky štvrtkového (23.6.) britského referenda o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ.

"Pre Slovensko, dopad na poľnohospodárstvo, keďže som ministerka poľnohospodárstva, určite nejaký významný nebude, lebo sa snažíme o sebestačnosť potravín a vývoz zo SR do Veľkej Británie nebol nejako extra veľký," spresnila.

V každom prípade sa podľa jej slov budú prehodnocovať európske dotácie do poľnohospodárstva, pretože Veľká Británia bola vždy tzv. čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ. "Uvidíme, ako sa to celé nastaví. Počkajme si na výsledky a na rokovania, ktoré budú v Bruseli," dodala.

J. RICHTER: Urobíme analýzu vplyvu brexitu na pracujúcich Slovákov v Británii


Po tom, čo Briti v referende rozhodli o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ), rezort práce bude analyzovať, aký vplyv to bude mať na Slovákov, ktorí tam pracujú. Skonštatoval to počas výjazdového rokovania vlády SR v Rimavskej Sobote minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Z pozície Slovenska nás zaujíma, čo to bude znamenať pre ľudí, ktorí tam pracujú. Či prídu, alebo neprídu o svoje pracovné miesta. Osobne som presvedčený, že každý podnikateľ drží v práci takého zamestnanca, ktorý mu je osožný," uviedol Richter.

Zároveň poznamenal, že väčšina ľudí, ktorá v Británii pracuje, je tam už dlhé roky. "To znamená, že tam majú už aj nejaký vzťah, možno niektorí aj dvojaké občianstvo. Veci treba analyzovať. O niektorých záväzkoch, ktoré vyplývali pre Britániu z členstva v EÚ, budem mať záujem bilaterálne rokovať a riešiť," doplnil Richter.

R. BRECELY: Predpokladal som, že zvíťazí zdravý rozum


Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely.
Foto: TASR - Martin Baumann
Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) je z výsledkov štvrtkového referenda v Británii podľa vlastných slov trochu "namrzený". "Skutočne som predpokladal, že zvíťazí zdravý rozum. Čo sa nestalo a uvidíme, aké budú teraz dôsledky," reagoval počas výjazdového rokovania vlády v Rimavskej Sobote.

Proces, ktorý bude teraz nasledovať, je podľa neho pomerne dlhý. "Sú dva roky na to, aby sme pripravili mechanizmy výstupu," opísal Brecely. Pripomenul však, že sa veľa hovorí o tzv. domino efekte, ktorý by mohol brexit vyvolať. "Ďalšie krajiny môžu mať na to úplne rovnaký názor," upozornil.

Dodal však, že vystúpenie Británie z únie sa môže dotknúť aj Slovákov, ktorí v krajine pracujú. "Určite sa zmení ich status, uvidíme ako to celé dopadne," zhodnotil.