Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Udalosti ako streľba v Devínskej nie je možné vždy zabrániť

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa ministra vnútra boli následne po udalosti v Devínskej Novej Vsi urobené určité opatrenia v oblasti držania zbraní.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Po tragickej udalosti v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde pred piatimi rokmi strelec Ľubomír Harman zastrelil sedem ľudí, sa sprísnili podmienky držby zbraní. Nelegálne zbrane pomáhajú sťahovať z čierneho trhu aj zbraňové amnestie. Napriek tomu sa nikdy nedá stopercentne zabrániť udalosti, aká sa stala v Devínskej. Pre TASR to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

„Ten zlomový okamih, ktorý nastane v živote, neviete predpovedať nikdy a každý týždeň sa na psychotesty ísť nedá. Takže to je proste často dané aj okolnosťami, ktoré na to vplývajú a tie je potrebné odhadnúť,“ uviedol Kaliňák na margo tragickej streľby spred piatich rokov.

Podľa neho boli následne po udalosti v Devínskej Novej Vsi urobené určité opatrenia v oblasti držania zbraní. „Takisto aj zbraňové amnestie pomáhajú sťahovať nelegálne zbrane z trhu, veď ich bolo celkovo 11.000, ktoré sa vyzbierali,“ doplnil Kaliňák. Nikdy však nebude možné úplne vylúčiť opakovanie podobnej udalosti. „Takýmto náhlym zlyhaniam ľudí, ktorí buď použijú strelnú zbraň, alebo sa rozhodnú použiť akúkoľvek inú zbraň, ktorú si dokonca aj môžu vyrobiť, tomu sa zabrániť úplne nikdy nedá. Tam je veľmi nápomocná pozornosť spoluobčanov, ktorí upozorňujú na rôzne podozrivé správania ľudí,“ skonštatoval Kaliňák. Polícia podľa neho takéto podozrivé správanie preveruje. „Myslím si, že tu je veľmi nutná aj všeobecná prevencia, ktorú sa snažíme aplikovať. Za posledné roky klesli útoky zo strelnou zbraňou o viac ako 50 percent, takže nejaký význam to zjavne malo. Ale nedá sa povedať, že toto sa už nikdy opakovať nebude,“ uzavrel minister vnútra.

Jedna z najtragickejších kriminálnych udalostí na Slovensku sa stala 30. augusta 2010 na Ulici Pavla Horova v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Vrátane strelca zomrelo pri nej osem ľudí a 15 bolo zranených.