Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Vo firme FoRest som od začiatku, opozícia už nemá čo povedať

Podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) prichádza na výjazdové rokovanie vlády 23. júna 2016 v Lučenci. Foto: TASR – František Iván

Predstavitelia opozície vyhlásili, že minister vnútra dokáže byť na dvoch miestach naraz. V jeden deň totiž podpisoval prevod podielu firmy FoRest, s.r.o., v rovnakom čase bol na návšteve Balkánu.

Bratislava/Lučenec 23. júna (TASR) - Opozícia už nevie, čo by povedala a nad jej úbohou snahou sa treba pousmiať. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v reakcii na tlačovú konferenciu predstaviteľov SaS a OĽaNO-NOVA, podľa ktorých kúpil Kaliňák v roku 2012 podiel vo firme FoRest v hodnote tisícov eur za jedno euro, pričom zápisnicu z valného zhromaždenia mal podpísať v čase, keď bol v Čiernej Hore.

"O tejto firme viete, od kedy som v politike. Zakladal som ju pred viac ako 16 rokmi. Ak sa jeden z nás troch, ktorí sme firmu zakladali, rozhodol odísť, tak sa rozhodol. Firma v tom čase nemala priaznivé obdobie, bola niekoľko rokov v strate, ale všetci sme to akceptovali. Ak niekto nemá záujem znášať aj stratu firmy, tak to akceptujeme. Všetko ostatné je absolútny nezmysel. Bola to odjakživa naša firma, odviedla tomuto štátu viac ako päť miliónov eur za svoju históriu," vysvetlil Kaliňák.

Opozícii sa nepáčilo, že minister výhodne kúpil podiel v spoločnosti od Roberta Pintéra, ktorý sa neskôr stal na ministerstve vnútra (MV) šéfom sekcie, ktorá dovtedy neexistovala. Kaliňák potvrdil, že sa dobre poznajú. Na otázku, či to, že sa Pintérovi na ministerstve darí, nemohlo byť po kamarátskej linke, odpovedal Kaliňák protiotázkou. "Po akej inej? Veď vytváram tím, ktorý má dosiahnuť nejaké výsledky. Ja za to zodpovedám. Mám právo si vybrať ľudí, ktorých dôverne poznám a u ktorých viem, že potiahnu aj soboty a nedele a budú pracovať aj viac hodín, ako je štandardný pracovný čas. Pintér sa výraznou mierou podieľal na tom, že sme dokázali zvládnuť reformu ESO, otvoriť viac ako 50 klientskych centier, obnoviť kompletne techniku polície aj hasičov," zdôraznil minister.

Na margo zápisnice a kolízie dátumov Kaliňák povedal, že valné zhromaždenie je vyústením dohody medzi spoločníkmi, ktorí sa roky poznali. "Tak to aj celé bolo. Všetci traja mali dohodu a urobili formálne náležitosti. Nemuselo sa to podpísať v ten deň, podstatná je dohoda, ktorú všetci akceptovali," dodal Kaliňák a zopakoval výzvu, aby líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič zverejnil aj účtovníctvo zo svojho podnikania, ktoré zničil.

Predstavitelia opozície dnes vyhlásili, že minister vnútra dokáže byť na dvoch miestach naraz. V jeden deň totiž podpisoval prevod podielu firmy FoRest, s.r.o., pričom v rovnakom čase bol na návšteve Balkánu. Matovič upozornil, že podľa Obchodného registra nastal prevod 5. júna 2012. "V ten deň sa o deviatej hodine ráno stretávajú Kaliňák, Počiatek, právnik Marek Turčan a Pintér v Bratislave a podpisujú zápisnicu z valného zhromaždenia a že nastáva prevod akcií s 99,99-percentnou zľavou. Ale 4. až 5. júna 2012 bol Kaliňák v Chorvátsku a v Čiernej Hore. Je to oficiálne uvedené v tlačovej správe MV aj s fotografiami z tejto cesty. Ako je možné, že 4. júna je v Chorvátsku, odkiaľ ide priamo do Čiernej Hory, má tam program na celý deň a v rovnaký deň ráno je na valnom zhromaždení v Bratislave a podpisuje prevod podielu?" pýtal sa.

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) uviedol, že sekcia hnuteľného a nehnuteľného majetku na MV, ktorú v súčasnosti vedie Pintér, nikdy predtým samostatne neexistovala a bola pod sekciou ekonomiky. "Bolo potrebné vytvoriť novú, lebo Pintér bol biznis partner a hneď aj dostal hodnosť majora. Je neprijateľné, aby takto boli odmeňovaní biznis partneri ministrov tejto vlády," odkázal.