Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák bude pre kauzu Bašternák čeliť pokusu o odvolanie

Na snímke vpravo premiér Robert Fico (Smer-SD) a druhý sprava minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR

Zámer ministra odvolať oznámili dnes opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Podpisy poslancov odovzdajú v piatok 3. júna. Dôvodom je daňová kauza Ladislava Bašternáka.

Bratislava 30. mája (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude v parlamente čeliť opozičnému pokusu o odvolanie pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Zámer ministra odvolať dnes oznámili opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Potrebné podpisy poslancov odovzdajú v piatok 3. júna. Mimoriadna schôdza sa následne musí konať do siedmich kalendárnych dní.

"Ide o kauzu, kde človek blízky Robertovi Ficovi, Jánovi Počiatkovi a Robertovi Kaliňákovi za jeden rok zobral ľuďom tejto krajiny osem miliónov eur cez nadmerný odpočet DPH. Robert Kaliňák je zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná, že vyšetrovatelia prípad zamietli pod koberec s tým, že žiaden podvod sa nestal," povedal šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič na tlačovej konferencii.

Podľa jeho slov sa dnes minister vnútra rozhovorom pre Hospodárske noviny stal priamo obhajcom Bašternáka. "Kaliňák tvrdí, že pred štyrmi rokmi bola doba, kedy sa platilo 'keš' a obhajuje Bašternáka, že všetko bolo v súlade so zákonom. Myslíme si, že Kaliňák je za to priamo zodpovedný, lebo umožnil jeho krytie a nezabezpečil vyšetrenie kauzy," zdôraznil Matovič.

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.

SaS a OĽaNO-NOVA sa dnes v rámci rokovania Opozičnej rady dohodli aj na prerozdelení kontrolných postov vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktoré majú pripadnúť opozícii. "Tieto dve pozície boli ponúknuté mne ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). SaS teda obsadí miesto v Dozornej rade ÚDZS a OĽaNO-NOVA v Dozornej rade VšZP," uzavrel predseda SaS Richard Sulík s tým, že konkrétnych kandidátov predstavia neskôr.