Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Každý nelegálny migrant musí byť vrátený tam, odkiaľ prišiel

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa jeho slov, keby k tomu takto pristupovali všetci, teda aj Grécko, situácia by bola úplne iná.

Bratislava 24. januára (TASR) - Hraničné kontroly neriešia ochranu schengenských hraníc, riešením je efektívny systém zadržania nelegálnych migrantov a ich návrat do krajín, odkiaľ prišli. V diskusnej relácii RTVS O 5 minúť 12 to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Reagoval tak na úvahy niektorých štátov ako Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Švédsko či Dánsko opätovne zaviesť hraničné kontroly. Kaliňák naznačil, že táto téma sa objaví na pondelkovej (25.1.) schôdzke ministrov vnútra EÚ v Amsterdame, tak ako téma európskej pohraničnej stráže. Slovensko sa podľa jeho slov bude zasadzovať o to, aby bolo možné projekt európskej pohraničnej stráže čo najrýchlejšie schváliť. "To je jeden z krokov, ktorý dokáže pomôcť lepšie zvládať migračnú krízu," povedal minister.

Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská si myslí, že európska pohraničná stráž je možným riešením, upozornila však na to, že otázka zabezpečenia vonkajších hraníc je len jednou z dôležitých úloh, ktorá pred EÚ stojí. Rovnako podľa nej musia štáty únie dbať o to, aby utečenci v záchytných táboroch mimo územia EÚ mali "žiteľné" podmienky a nemali motiváciu ísť do Európy. "To je rovnako dôležitá otázka," uviedla poslankyňa NR SR.

Kaliňák pripustil, že témou na schôdzke ministrov vnútra v Amsterdame bude aj prípadné vylúčenie Grécka zo Schengenu. Podľa jeho slov je preto potrebné vytvoriť tlak, aby Grécko zmenilo v rámci súčasnej migračnej krízy svoj prístup a každého, kto sa nelegálne dostane na jeho územie, vrátilo do krajiny, odkiaľ prišiel. Úlohou EÚ je podľa neho tiež vytvoriť tlak na Turecko, aby pri návratovej politike spolupracovalo ešte predtým, ako únia poskytne Turecku finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy. "Pokiaľ Turecko nezačne odoberať naspäť utečencov, tak to budú zbytočne vyhodené peniaze," vyhlásil Kaliňák.

Žitňanská upozornila, že na člnoch do Grécka sú aj ženy a deti, ktoré potrebujú pomoc a že medzi tými, ktorí sa snažia dostať do Európy, je potrebné rozlišovať. A preveriť, či utekajú preto, lebo hľadajú útočisko pred ohrozením, alebo sú to ekonomickí migranti. "To zistíte až vtedy, keď máte tých ľudí zaregistrovaných," povedala Žitňanská.

"Nikto z tých, ktorí prichádzajú na grécke ostrovy, nežiada o azyl, je to teda nelegálny migrant, ktorý musí byť vrátený do krajiny, odkiaľ prišiel," reagoval Kaliňák. "Takto k tomu pristupujeme my, takto to urobili aj Španieli, keď mali rovnaký problém, keď sa zo západnej Afriky snažili utečenci dostať na Kanárske ostrovy a problém trval mesiac," upozornil. Podľa jeho slov, keby k tomu takto pristupovali všetci, teda aj Grécko, situácia by bola úplne iná.