Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kaliňák rokoval s komisármi EÚ o financovaní reformy verejnej správy

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ďalším bodom jeho bruselských rokovaní s EK bola aj rómska reforma na Slovensku.

Brusel 7. marca (TASR) - O aspektoch reformy verejnej správy na Slovensku, projektoch rómskej reformy a programoch zameraných na ochranu obyvateľstva pred mimoriadnymi udalosťami a prírodnými katastrofami rokoval dnes slovenský minister vnútra Robert Kaliňák na Rade EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Bruseli s predstaviteľmi Európskej komisie.

Postupne sa stretol s eurokomisárom pre sociálne záležitosti Lászlóom Andorom, komisárkou pre humanitárnu pomoc a krízové otázky Kristalinou Georgievovou, komisárom pre regionálny rozvoj Johannesom Hahnom a komisárkou pre vnútorné záležitosti Ceciliou Malmströmovou.

"Hovorili sme o novom programovacom období pre Slovensko a o reformách, ktoré vláda pripravuje a pre ktoré chce podporu z európskych fondov," uviedol Kaliňák pre TASR.

Najhlbšia reforma štátnej správy


Predstaviteľom EK povedal, že na Slovensku ide o doteraz najhlbšiu reformu štátnej správy (známa pod skratkou ESO), ktorá sa v mnohých aspektoch prekrýva so záujmami EÚ. Podľa vlastných slov je rád, že vláda bude mať možnosť rozšíriť plánované reformy o nové nadstavby, ktoré prináša financovanie zo zdrojov EÚ.

"Veľkú časť týchto nákladov budeme môcť použiť z eurofondov a reforma, ktorú má ESO priniesť, na úrovni okolo 700 miliónov eur, teda jedno percent HDP, bude oveľa čistejšia, lebo náklady budeme môcť kryť z externých zdrojov," vysvetlil minister vnútra.

Ďalším bodom jeho bruselských rokovaní s EK bola aj rómska reforma na Slovensku, pri ktorej má slovenská vláda ciele totožné s predstavami EÚ. Kaliňák pripomenul, že existuje zhoda na úrovni EÚ, ktorá predvída vyššiu alokáciu finančných zdrojov na riešenie problémov rómskej komunity, pričom Slovensko má pochopenie Bruselu pre takzvané multifondové financovanie. To znamená, že vláda sa bude môcť zamerať nielen na "mäkké" opatrenia, napríklad projekty v oblasti vzdelávania, ale aj na dôraznejšie infraštrukturálne projekty v prospech tejto komunity.

Ochrana obyvateľstva


Tretia téma, o ktorej Kaliňák rokoval s komisármi EÚ, sa týka oblasti ochrany obyvateľstva pred mimoriadnymi situáciami, ako sú napríklad rôzne živelné katastrofy - povodne, lesné požiare a najnovšie snehové kalamity.

Kaliňák v tejto súvislosti zdôraznil, že v programovom vyhlásení vlády sa kladie dôraz na fenomén dobrovoľníctva. Ide o obrovský projekt pre zabezpečenie zvýšenia intervenčných kapacít, pričom sa nebude treba spoliehať už iba na silu armády, ale čoraz viac na dobrovoľníkov, napríklad z radov hasičov.

"Máme predstavu, že budeme vedieť v budúcnosti aj cestou týchto projektov zapojiť až 30.000 mužov a žien, keď Slovensko bude čeliť mimoriadnym situáciám," povedal Kaliňák na adresu projektov spolufinancovaných EÚ.