Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

D. Lipšic: Dať volebné právo najťažším zločincom je facka obetiam

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra Robert Kaliňák navrhuje, aby volebné právo mali aj odsúdení za obzvlášť závažné trestné činy.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby volebné právo mali aj odsúdení za obzvlášť závažné trestné činy, je fackou všetkým ich obetiam a pozostalým. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil nezaradený poslanec a líder hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic na margo návrhov nových volebných zákonov, o ktorých aktuálne diskutuje plénum NR SR.

"Doteraz to bolo tak, že tí, ktorí spáchali obzvlášť závažné zločiny, kde je minimálne hranica trestnej sadzby desať rokov, voliť nemohli. To je podľa mňa správne. Najbrutálnejší vrahovia by nemali spolurozhodovať o osude tejto krajiny. Je to neúcta k obetiam a pozostalým, ktorí môžu ťažko akceptovať, aby ľudia, ktorí pripravili o život ich najbližších, často brutálne, spolurozhodovali, kam bude táto krajina smerovať," myslí si Lipšic.

Zároveň pripomenul, že s rovnakým návrhom už prišiel Kaliňák aj za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Vtedy som na to upozornil a v druhom čítaní došlo k zmene. Prečo to zase robí, treba sa opýtať jeho," odkázal Lipšic.

V dôvodovej správe ministerstva vnútra sa píše, že sa to zavádza, lebo to vyžaduje štrasburská judikatúra. Lipšic to označil za lož a nezmysel. "Rozhodnutie tohto súdu sa týka toho, že štát nemôže zbaviť volebného práva všetkých odsúdených paušálne. Ale vôbec neznamená, že musí priznať volebné právo všetkým odsúdeným," dodal.

"Vypustenie prekážky volebného práva pre osoby odsúdené za obzvlášť závažné trestné činy sa do návrhu premietlo na základe zásadných pripomienok Generálnej prokuratúry (GP) SR," uvádza v stanovisku ministerstvo vnútra. GP podľa rezortu vnútra argumentovala viacerými rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva v týchto veciach.