Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák si nemyslí, že obvinenie neonacistov z Nitry trvalo pridlho

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Kaliňák tiež uviedol, že pri dvoch incidentoch neútočili tí istí ľudia, išlo podľa neho o ôsmich rôznych ľudí.

Bratislava 29. januára (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nemyslí, že viac ako tri mesiace na obvinenie útočníkov na návštevníkov študentského baru Mariatchi v Nitre je príliš dlhý čas.

"Čas tu prispieval k tomu, aby sa mohli tie dôkazy posilniť. Záujmom polície bolo to, aby páchatelia neboli obvinení len z ublíženia na zdraví, ale aj z toho, že mali záujem spôsobiť ťažkú ujmu," povedal dnes minister po rokovaní vlády. Často sa totiž podľa neho stáva, že páchateľ vyviazne s peňažným trestom a stíhanie nesplní účel, na ktorý slúži. "Tá príprava bola dôležitá práve preto, aby mohla byť prísnejšia kvalifikácia," dodal. Obvinenie podľa neho predĺžila dôsledná príprava a znalecké posudky od lekára, aby páchatelia nevyviazali s ľahkým trestom.

Kaliňák tiež uviedol, že pri dvoch incidentoch neútočili tí istí ľudia, išlo podľa neho o ôsmich rôznych ľudí. Minister zatiaľ nevidí dôvod, aby postup polície v Nitre prešetrila inšpekcia ministerstva vnútra.

Podľa nitrianskej krajskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej vyšetrovateľ v súvislosti s októbrovou bitkou v nočnom bare obvinil päť ľudí zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. "Obvinení sú v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby," uviedla hovorkyňa. V prípade preukázania viny im hrozí päť až 12 rokov za mrežami.

V prípade januárovej bitky sú obvinení dvaja muži pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. Stíhaní sú na slobode. Podľa Bruchterovej im hrozí trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode. Ani v jednom z prípadov neboli podľa polície preukázané znaky extrémizmu.

Denník Sme v pondelok (28.1.) informoval, že radikáli majiteľovi nitrianskeho baru Mariatchi zlomili nohu a dvoch ľudí dokopali do bezvedomia. Jeden z útokov pred troma mesiacmi dokonca zaznamenala mestská kamera, tváre páchateľov je jasne vidieť.