Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák zostáva vo funkcii, koalícia ho podržala

Na snímke vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Roberta Kaliňáka žiadala opozícia odvolať pre daňovú kauzu Bašternák, do vyšetrovania ktorej podľa opozície zasahuje. Minister zasahovanie do vyšetrovania odmieta.

Bratislava 7. júna (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, z SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd a #Siete.

Pod návrh na Kaliňákovo odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení). Opozícia však na odvolanie ministra nemá dosť hlasov. Koaliční partneri Smeru-SD, strany SNS, Most-Híd a #Sieť od začiatku avizovali, že Kaliňáka vo funkcii podržia.

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD) a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD).

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Podľa Lipšica Kaliňák vyjadreniami, že kauza je vymyslená, dáva vyšetrovateľom signál, aby bola zametená pod koberec. Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubovala nezávislé vyšetrovanie kauzy. Opozícia tiež opätovne vyzvala premiéra Fica, aby sa vysťahoval od Bašternáka.



Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. Pripomenul, že v roku 2011, keď bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.

Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro. "Opozícia sa správa teatrálne. Máme tu orgány činné v trestnom konaní a stále prebieha vyšetrovanie. Platí prezumpcia neviny," zdôraznil. Celú považuje za mediálny šum. "Či by to bol pán Kaliňák, alebo pán Lipšic, ja sa ako osoba toho zúčastňovať nebudem. Vláda je funkčná, má dôveru a každý človek zodpovedá za svoj život a konanie. Určite, čo sa týka koalície, nejaká nedôvera alebo nechuť v tom pokračovať, by nemala byť," odhadol.

Premiér: Nenávisť je zlý politický program


Nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze pléna, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Kabinet Kaliňákovo odvolanie odmieta.

"Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné," povedal Fico.

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. "Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde," povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

Fico spomenul aj zavedenie Elektronického trhoviska, "čo je najväčšie protikorupčné opatrenie ktorejkoľvek vlády. Za 15 mesiacov sa zazmluvnilo 40.000 obchodov, úspora predstavuje 77 miliónov eur". Pochválil aj reformu verejnej správy ESO, kde úspora podľa jeho slov dosiahla viac ako 700 miliónov eur. Ako pozitívum Kaliňákovej činnosti vníma aj modernizáciu techniky Hasičského a záchranného zboru, ako aj "najlepšie výsledky v objasňovaní kriminality a najnižšie počty úmrtí na cestách".

Konanie opozície považuje Fico za zneužívanie prípadu na politický súboj. "Prípad je riadne prešetrovaný, minister vnútra nie je nadriadený vyšetrovateľom a nemôže zasahovať do vyšetrovania. Prestaňte s týmito nezmyselnými divadlami. Poďme hovoriť o tom, čo budeme robiť, ak Veľká Británia ohlási vystúpenie z EÚ," apeloval na opozíciu.

Podľa Fica každý hodnotí situáciu na Slovensku z vlastného pohľadu, ale ak sa pozrieme okolo seba, možno povedať, že SR je oáza pokoja a kľudu. "Štát funguje, má slušné výsledky v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti a hlavne sa chceme presadiť kvalitným Predsedníctvom v Rade EÚ," deklaroval premiér.

Fico uznal, že možno nie každému vyhovuje takýto obraz Slovenska. "Bol by som ale rád, keby schôdza parlamentu neklesla na úplne dno, ale obávam sa, že klesne, že to bude za hranicami politickej kultúry. Je mi to osobne veľmi ľúto," podotkol.



Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) Fica upozornil, že vláda má sto dní na program, nie na krytie daňových podvodov jej blízkych ľudí. "Na to sto dní nemáte," odkázal vo faktickej poznámke s tým, že najväčším dnom je, ak si rečník nevypočuje reakcie na svoje vystúpenie.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa premiéra pýtal, čo iné ako nenávisť šíril on v predvolebnej kampani. "Kto šíril nenávisť a strach? Kto nenávistne útočí aj po voľbách na novinárov či neziskové organizácie? Ak máte úprimný záujem urobiť Slovensku dobré meno, buďte osobným príkladom a okamžite opustite byt postavený z učebnicového daňového podvodu," odporučil Matovič.

Most-Híd nepodporí odvolanie R. Kaliňáka


Koaličná strana Most-Híd nepodporí odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyplýva to zo stanoviska strany. Koalícia má podľa nej iné možnosti, ako odvolať svojho ministra, keď preukázateľne zlyhá a nie hlasovať o odvolaní s opozíciou.

Most-Híd je za vyšetrenie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ak sa preukážu pochybenia jednotlivca, mala by byť podľa nej vyvodená zodpovednosť. Most-Híd chce zároveň nezávislú kontrolu polície.

"Prípad podnikateľa Bašternáka vyvoláva viacero otázok, na ktoré dnes nemáme odpovede. Je správne, že sa znovu otvorilo vyšetrovanie v tejto veci a preverujú sa nové skutočnosti. Ak sa preukáže, že došlo k pochybeniam, tak voči konkrétnym jednotlivcom by mala byť vyvodená zodpovednosť," uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd.

Strana potvrdzuje záujem o systémové zmeny, ktoré zabezpečia nezávislú kontrolu polície. Pripomína, že o nezávislej kontrole hovorí aj programové vyhlásenie vlády.



LIPŠIC: Bašternák má známosti na polícii


Ladislav Bašternák má prepojenia na policajných funkcionárov. Tvrdí to opozícia. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) to dnes v pléne dokladoval úradným záznamom z polície z bratislavského Nového Mesta. Vyplýva z neho, že policajný funkcionár žiadal policajnú hliadku, ktorá zadržala Bašternáka pre porušenie cestných pravidiel, aby Bašternáka nechala tak. "Je to náš človek," píše sa v zázname, z ktorého citoval Lipšic.

Bašternáka policajná hliadka zastavila 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur. Bašternák niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak. Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

"Ak si pán Bašternák vybavoval 150-eurovú pokutu cez svoje známosti, čo by urobil, keby išlo o miliónové vratky? O 12 rokov basy? Komu by volal?" obrátil sa na poslancov Lipšic. Zároveň sa ich spýtal, kto v sále verí, že si Bašternák nevybavoval miliónové vratky dane z pridanej hodnoty. "Ruku hore," vyzval poslancov a následne po prezretí si sály skonštatoval, že nikto.

"A nikto neverí ani tomu, že si nevybavoval, aby trestné stíhanie voči nemu nikdy nezačínalo," doplnil Lipšic v súvislosti s daňovým podvodom, ktorým mal podľa opozície Bašternák okradnúť ľudí. Podľa Lipšica je tiež problém, že v byte, ktorý je postavený zrejme z ukradnutých peňazí, býva predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Opozícia vyzýva premiéra, aby sa odtiaľ vysťahoval, ministra Roberta Kaliňáka navrhuje odvolať.

Lipšic poukázal aj na vypracovanie sťažností, ktoré ale nikdy neboli odoslané. Navrhol, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predložil parlamentu informáciu, v koľkých prípadoch od roku 2010 do súčasnosti napísali a pripravili zamestnanci Kriminálneho úradu finančnej správy sťažnosť proti uzneseniu policajta, avšak takto pripravená sťažnosť nebola v zákonnej lehote podpísaná a odoslaná orgánom činným v trestnom konaní.

"Chcete nahradiť spravodlivosť vy a Igor Matovič. Preto som v tejto koalícii, že vy ste pre mňa nedôveryhodní. Mám s vami osobné skúsenosti. Pôjdeme si svojou cestou," reagoval Eduard Adamčík zo #Siete. Lipšic a Matovič budú podľa neho ďalej súdiť iných a získavať materiály ako citované uznesenie "nejakým" spôsobom. Adamčík pochybuje, že Lipšic získal materiál čestne.

Podľa Ľuboša Blahu zo Smeru-SD trpí Lipšic stihomamom. "Stihomam označuje pocity prenasledovania, podozrievavosť, vzťahovačnosť a vytváranie predstáv, ktoré nezodpovedajú realite," definoval Blaha s tým, že stihomam sa objavuje pri rôznych psychických ochoreniach, ale výnimočne aj u psychicky zdravého jedinca. "Napríklad pri veľkej vyčerpanosti alebo v náročnej životnej situácii. Pán kolega, oddýchnite si, prosím vás. Stihomam je nebezpečný a keď vidíte v každom policajtovi zločinca, je to stihomam. Ste obyčajný táraj a trpíte stihomamom," uzavrel Blaha.

Poslanci OĽaNO-NOVA vysypali k rečníckemu pultu 12 miliónov eur


Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA dnes vysypali k rečníckemu pultu v rokovacej sále parlamentu symbolických 12 miliónov eur. Ich krok bol narážkou na to, že podnikateľ Ladislav Bašternák, pre ktorého daňovú kauzu dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelí opozičnému pokusu o odvolanie, zaplatil za sedem bytov v komplexe Five Star Residence 12 miliónov eur v hotovosti.

Líder OĽaNO-NOVA, ktorý v tom čase rečnil za pultom, povedal, že táto imitácia skutočných peňazí uložená v 24 taškách po 500.000 eur váži dokopy takmer 120 kilogramov. Podľa Matoviča je teda absurdné, aby niekto zaplatil takýmto spôsobom. "My máme ministra vnútra, ktorý hovorí, že to bola doba kešu," odkázal Matovič.

Vládnych politikov zároveň varoval, aby ľudia nezobrali spravodlivosť do vlastných rúk, lebo potom môžu dopadnúť ako niekdajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, do ktorého sídla vtrhla verejnosť. K sídlu Janukovyča prirovnal bratislavský bytový komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér Robert Fico (Smer-SD).

Poslanec Michal Bagačka (Smer-SD) označil Matoviča za chudáka, ktorý nevie nič iné, len okydávať všetkých dookola. "Ostane po vás len spomienka ako na jedného z najväčších hulvátov, aký v parlamente vystupoval," povedal.

Eduard Adamčík (#Sieť) upozornil, že na tomto svete je spravodlivý iba Boh. "Vaša spravodlivosť sa mi podobá na osamelého jazdca, ktorý tvrdil, že pomáhal v ceste sanitke. Divadlo nič nerieši, spôsob, ktorý ste predviedli, nie je dôstojný. Treba zachovať prezumpciu neviny," upozornil.



R. KALIŇÁK: I. Matovič sa mi chce pomstiť za vyšetrovanie jeho účtovníctva


Pokus o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je len čistokrvná pomsta lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča za to, že polícia vyšetruje Matovičovo účtovníctvo. Myslí si to odvolávaný šéf rezortu vnútra.

"Cieľ tejto schôdze je vybaviť si osobné účty Igora Matoviča so mnou a pošpiniť súčasnú vládu. Je to čistokrvná pomsta Igora Matoviča. Predstavil ma tu ako satana. K tomu sa ani nedá vyjadriť," vyhlásil Kaliňák, ktorý odmieta obvinenia, že zasahuje do vyšetrovania daňovej kauzy Ladislava Bašternáka.

"Nemám informácie o kauzách, nechcem ich mať, lebo to nie je moja úloha. Nie je to úloha ministra," povedal Kaliňák s tým, že kauzy, do ktorých sa zaplietli politici, sa skončili zle. Zdôraznil, že vyšetrovanie majú na starosti vyšetrovatelia a prokurátori, teda orgány činné v trestnom konaní.



Kaliňák naďalej trvá na tom, že obvinenia voči nemu sú vymyslené. "Viazanie káuz na mňa je vymyslené," vyhlásil Kaliňák. Doteraz sa podľa vlastných slov nedozvedel žiadny dôkaz o tom, akým spôsobom mal zasahovať do vyšetrovania Bašternákovej kauzy. Minister chce, aby boli kauzy vyšetrené. Zároveň poukázal na opatrenia minulej vlády, ktoré viedli k zníženiu daňových únikov.

V súvislosti s úradným záznamom, ktorý hovorí, ako sa mal Bašternák snažiť cez svoje známosti na polícii vybavovať neplatenie pokuty, Kaliňák uviedol, že on má iný dokument ako Lipšic. Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi.

"Neštítite sa ničoho. Opozícia si nikdy žiadne informácie nepreverí, nepýta sa, vždy vie všetko najlepšie a sú presvedčení, že to, čo hovoria, je pravda," odkázal Kaliňák najmä Matovičovi a Lipšicovi. Matovič sa k útokom a obvineniam uchyľuje podľa Kaliňáka vtedy, keď mu dôjdu argumenty. "Nedokážeš poskladať vedľa seba pravdivé informácie," poznamenal Kaliňák na Matovičovu adresu.

Ľ. Galko: Minister R. Kaliňák si nezaslúži dôveru koalície


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nezaslúži dôveru koalície. Počas rozpravy k návrhu na Kaliňákovo odvolanie to dnes v parlamente vyhlásil poslanec SaS Ľubomír Galko.

"Robert Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom. Dôveru v klube SaS nemá a nemal ju ani v predchádzajúcom období," povedal Galko. Podľa jeho slov Kaliňák ako minister vnútra obhajuje človeka podozrivého z podvodu a okradnutia štátu. "Treba sa len vrátiť k morálke, ktorú ste reprezentovali pred pár mesiacmi ako opoziční poslanci," odkázal lídrovi koaličného Mosta-Híd Bélovi Bugárovi a jeho poslancom.

Na margo podpredsedu #Siete Andreja Hrnčiara Galko uviedol, že predviedol jednu z najhorších foriem bezzásadovosti a oportunizmu v slovenskej politike. Hrnčiar totiž povedal, že sa s Kaliňákom o daňovej kauze Bašternák rozprával a po tomto rozhovore nadobudol pocit dôvery. "Vy ste si mysleli, že by sa vám Kaliňák priznal, ako ovplyvňoval vyšetrovanie? Nie ste taký naivný, hľadáte len úplne primitívne výhovorky. Skompromitovali ste sa, ale ešte možno urobiť krok späť," povedal Hrnčiarovi na margo blížiaceho sa hlasovania o vyslovení nedôvery Kaliňákovi.

Koaličnej strane #Sieť zase Galko odporučil, aby si spomenula na svoje predvolebné sľuby o tom, ako bude štát slúžiť ľuďom. "Ak podržíte Kaliňáka vo funkcii, nemáte viac morálne právo vziať do úst slová ako korupcia, boj proti nej či protischránkový zákon. Lebo činy sú dôležité, nie frázy a vzletné slová," dodal Galko.

Poslanec Peter Šuca (Smer-SD) ako jediný z koalície vo faktickej poznámke Galkovi odkázal, že predviedol úctyhodný výkon. "Ak z vašich úst počujem slová ako česť, morálka, dobré meno, ak vy niečo hovoríte o hanbe, od vás to beriem. Mali by ste sa hanbiť za vaše pôsobenie na pozícii ministra obrany, mali by ste stáť v rohu a nevystupovať s takýmito hanlivými diskusnými príspevkami," odkázal.

Šuca tvrdí, že ak Galkovi niečo verí, tak je to jeho skúsenosť s odposluchmi. "Zneužili ste vojenské spravodajstvo, odpočúvali ste novinárov, riaditeľa televízie, vedúceho služobného úradu. Každý slušný minister svoju sekretárku počúva, len vy ste ju odpočúvali," dodal Šuca.

Poslanci NR SR ku schôdzi pre Tablet.TV:

Peter Žiga


Andrej Hrnčiar


Lucia Nicholsonová


Jozef Viskupič