Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko posilnilo ochranu východnej hranice

Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák počas 103. schôdze vlády SR 16. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na Slovensko podľa ministra Kaliňáka prišli prvé štyri žiadosti o azyl zo strany Ukrajincov.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Slovensko prijalo v súvislosti so situáciou na Ukrajine osobitné opatrenia, ktoré majú posilniť ochranu východnej hranice. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že ich nemôže špecifikovať.

„Máme zvýšený výkon, aj zvýšenú pohotovosť, prijali sme mimoriadne opatrenia, ktoré sú neštandardné v týchto prípadoch,“ uviedol minister.

Na novinársku otázku, či vrtuľníky, ktoré videli ľudia na východe vo vzduchu, súvisia s prípravou Slovenska, Kaliňák reagoval: „Ťažko sa mi odpovedá na niečo, na čo nemôžem odpovedať. Ak vidíte zvýšenú aktivitu našich jednotiek na východe Slovenska, tak to určite súvisí s týmito opatreniami,“ dodal.



Na Slovensko podľa ministra prišli prvé štyri žiadosti o azyl zo strany Ukrajincov. „Ale rozdiskutovali sme to s nimi a oni si to za chvíľku rozmysleli a vrátili sa naspäť,“ dodal. Šéf rezortu tvrdí, že Slovensko je pripravené byť v azylovej procedúre veľmi otvorené. „Ale zatiaľ je to skôr ojedinelá skutočnosť,“ doplnil.

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) konflikt na Ukrajine zatiaľ neohrozuje dodávky plynu na Slovensko. „Samozrejme, každý konflikt ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska. My z času na čas zvolávame krízový štáb a zatiaľ Slovensko nemusí byť znepokojené, všetky dodávky plynu prebiehajú,“ uviedol Malatinský po skončení rokovania vlády.