Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Policajti majú zvýšený prah tolerancie, nezasahujú hneď

Robert Kaliňák Foto: TASR/Michal Svítok

Na margo verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá oprávnenosť policajného zásahu v Moldave nad Bodvou spochybňuje, poznamenal, že dáva policajtom vinu bez súdov a bez dôkazov.

Bratislava 29. januára (TASR) - Príslušníci Policajného zboru SR majú zvýšený prah tolerancie a zákrok z ich strany neprichádza po prvej nadávke či "strkanici". Počas mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa poslanci venujú oprávnenosti vlaňajšieho policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Aby podložil svoje slová, poslancom pustil video, ktoré bolo kompilátom z viacerých policajných akcií po celom Slovensku. Policajti sa na videu zhromaždených v osade pýtajú, či poznajú konkrétnych hľadaných ľudí. Vždy dostávajú negatívnu odpoveď, aj keď by sa hľadaní podľa policajných informácií mali zdržiavať práve v danej osade. Muži zákona tam reagujú pokojne s výzvou na legitimovanie sa. "Postup pri akciách je vždy identický a rovnaký," uistil Kaliňák s tým, že na stranu polície sa postavila aj Rómska iniciatíva Slovenska.

Na margo verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá oprávnenosť policajného zásahu v Moldave nad Bodvou spochybňuje, poznamenal, že dáva policajtom vinu bez súdov a bez dôkazov, čím súdy nahrádza. Poukázal na to, že v rokoch 2010 až 2012 bola poslankyňou za SDKÚ-DS, čo je dôvod, prečo teraz politikárči.

Kaliňák tiež nesúhlasí s vyjadreniami, že zásah nebol oprávnený, lebo situácia v osade sa za posledné roky výrazne zlepšila. "Od januára do 19. júna 2013, čo bol deň zásahu, tu polícia evidovala 382 priestupkov a trestných činov, teda dva denne. Kto je teda tá zraniteľnejšia časť? Koho je potrebné chrániť? Zo 735 obyvateľov je 192 trestne zodpovedných mužov a z nich 115 má kriminálnu minulosť," upozornil s dôvetkom, že v osade žije ďalších 700 ľudí na čierno.



Po akcii z 19. júna 2013 bolo podľa Kaliňáka objasnené vlámanie do potravín, pohostinstva, zberných surovín, obytného domu, krádeže radiátorov či peňazí. "Páchateľmi boli obyvatelia osady. Nikto, ani ombudsmanka, sa nezaoberá právami terorizovaných ľudí.

Minister vnútra zároveň zopakoval postoj vlády, že nebol žiadny právny dôvod na to, aby sa Dubovcová obrátila na kabinet v súvislosti s policajným zásahom. Podľa neho ombudsmanka pochybila v tom, že sa súčasne obrátila na Prezídium Policajného zboru aj na Ministerstvo vnútra SR, čo nie je v súlade so zákonom o verejnom ochrancovi práv.

Jednému z predkladateľov návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze a predsedovi ľudskoprávneho výboru Rudolfovi Chmelovi (Most-Híd) Kaliňák vyčítal, že Chmel bol členom vlády, ktorá nasadila proti Rómom v Trebišove armádu. "Ak človek niečomu verí, nemôže v niektorých situáciách zlyhať a byť ticho, lebo je členom vlády. Stávate sa súčasťou politikárčenia v situáciách, kedy polícia pátra a zakročuje voči páchateľom," odkázal.

Poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd) sa po Kaliňákovom vystúpení sťažoval, že im bola v decembri ambícia premietnuť video zamietnutá. Členovia opozície zároveň chceli vedieť, prečo Kaliňák ukazoval zábery z iných zásahov, ale z predmetného dňa nie. Označili ho tiež za nepoučiteľného populistu. "Táto schôdza nie je o rómskej kriminalite, ale o tom, že úrad obmudsmanky chráni a kontroluje dodržiavanie ľudských práv. Vy ste tento inštitút odmietli," odkázal šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Do rozpravy sa písomne prihlásilo sedem poslancov. Po ich vystúpení bude možnosť prihlásiť sa ústne.