Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Akékoľvek ataky v parlamente sú neprijateľné

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opozičný zákonodarca Jozef Viskupič (OĽaNO) tvrdí, že ho napadli viacerí poslanci za Smer-SD.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Akékoľvek ataky v Národnej rade (NR) SR sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) problémom a sú neprijateľné. "Ale uvedomme si, kto tú kultúru do parlamentu priniesol," reagoval pred dnešným rokovaním vlády na nočný incident v NR SR.

Opozičný zákonodarca Jozef Viskupič (OĽaNO) tvrdí, že ho napadli viacerí poslanci za Smer-SD. Tí sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie.

K incidentu malo prísť po tom, čo Ivan Varga (Smer-SD) chcel zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutovalo o jeho odvolaní.

R. Kaliňák poukázal na napadnutie I. Matoviča na J. Valockého


Kaliňák sa odvoláva na video uverejnené na portáli sme.sk, ktoré podľa neho nekorešponduje s týmito slovami. Jasne však má hovoriť o napadnutí Jozefa Valockého (Smer-SD) Igorom Matovičom priamo v rokovacej sále parlamentu. "Najpodstatnejšie je, kto vlastne celý incident začal. Ostatné reakcie si treba vydiskutovať na mandátovom a imunitnom výbore. Tam nech si to všetci aktéri vydiskutujú, ale všetci sú rovnako vinní. Vláde však neprináleží hodnotiť to, čo sa deje v parlamente," poznamenal pred novinármi.

Igor Matovič
Foto: TASR/Martin Baumann
Na otázku, čo hovorí na to, že poslanci za Smer-SD boli údajne pod vplyvom alkoholu, reagoval, že toto tvrdenie má asi takú istú hodnotu ako, keď niekto povie, že ho napadli, ale na videu sa ukazuje úplne niečo iné.

"Téma alkoholu v parlamente je tu veľmi dlho a v bývalej koalícii sa navzájom napádali, že požívajú alkoholické nápoje. To je vec, ktorú treba vyriešiť cestou rokovacieho poriadku. Mne neprináleží diktovať, čo má parlament robiť. Vnútorné poriadky si musia upraviť oni. Keď si zavedú pravidelné kontroly, to je na nich," dodal Kaliňák.



Rovnako tak jasne neodpovedal, či sa vedenie Smeru-SD chystá v tejto súvislosti vyvodiť nejakú zodpovednosť. Podľa neho treba najskôr zistiť, ako sa celý incident odohral. "Na videu je, ako hodili jedného poslanca Smeru-SD o lavicu. Ak si na o 30 rokov staršom človeku potrebuje ukazovať, že má nejakú fyzickú silu, tak to mi je ľúto, to je veľmi trápne," podčiarkol.

Na snímke premiér SR Robert Fico počas mimoriadnej schôdze parlamentu 17. septembra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér sa k situácii nevyjadril


Premiér sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť s tým, že nebude komentovať interné veci NR SR.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) nevedel o detailoch nočného incidentu, takže k tomu nevedel zaujať stanovisko. Poukázal však na nedávny útok Alojza Hlinu (nezaradený) na Antona Martvoňa (Smer-SD), pri ktorom sa podľa neho niektorí opoziční poslanci vyjadrili, že sa im takýto režim páči. "Nad tým sa bude treba zamyslieť, či je to v poriadku. Či si želajú takéto 'móresy v parlamente. Ale kultúra tam je v tomto momente naozaj na veľmi nízkej úrovni," konštatoval.

Nočný úrok odsúdil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). "Takéto správanie do parlamentu podľa môjho názoru nepatrí," zdôraznil s tým, že on nemôže vyvodiť žiadne dôsledky, keďže nie je členom NR SR ani funkcionárom, a teda na to nemá žiadnu právomoc.

D. Jarjabek hodnotí potýčku poslancov Smeru s J. Viskupičom ako skrat


Poslanci Smeru-SD, ktorí mali napadnúť šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča, čiastočne stratili nervy. "Hodnotím to ako skrat. Ale nielen poslancov Smeru, ale aj poslancov Jozefa Viskupiča a Igora Matoviča," uviedol pre TASR Dušan Jarjabek (Smer-SD), podľa ktorého bol incident výsledkom provokácií na mimoriadnej parlamentnej schôdzi.

"Mimoriadna schôdza je nezmyselná, každému je to jasné. Je to provokácia od A po Z, takisto ako sú provokácie poslanca Hlinu," povedal Jarjabek s tým, že výsledok schôdze je dopredu jasný. Za premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ktorý čelí pokusu o odvolanie, stojí celý jeho klub, teda 83-členná parlamentná väčšina.

Podľa Jarjabka je teda celá schôdza len o tom, kto koho vyprovokuje a kto prvý stratí nervy. Poukázal aj na to, že návrh na odvolanie Fica predkladá Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý bol vo vláde, ktorá sprivatizovala SPP.



Pokiaľ ide o to, že poslanci Smeru-SD mali byť pod vplyvom alkoholu, to Jarjabek nepotvrdil. "Nevie povedať, či sa popíjalo. Môžem hovoriť len za seba, ja týmto veciam neholdujem," poznamenal. Dodal, že do klubu sa však chodil pozerať v pravidelných intervaloch a v tom čase, keď sa tam objavil, nebola na klube žiadna oslava.



Podľa Jarjabka by bolo na mieste sa tiež spýtať, "či náhodou neboli pod vplyvom návykových látok tí, ktorí donútili poslancov Smeru, aby stratili nervy". V súvislosti s Viskupičovým tvrdením, že ho napadli opití smeráci dodal, že si mohol dať urobiť krvné skúšky, aby mohol povedať, že on nepil. "Ja by som to urobil," povedal Jarjabek.