Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Pomoc Slovenska odletí do Nepálu do konca mája

Robert Kaliňák Foto: TASR/Vladimír Benko

Kaliňák informoval, že je predbežná dohoda s Českou republikou o tom, že slovenskú pomoc odvezie český špeciál, ktorý pôjde do Nepálu vyzdvihnúť svoje záchranné tímy, ktoré tam pôsobili.

Bratislava 20. mája (TASR) – Humanitárna pomoc Slovenska by do Nepálu postihnutého zemetrasením mala odletieť do konca mesiaca máj. Po zasadnutí vlády to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák informoval, že je predbežná dohoda s Českou republikou o tom, že slovenskú pomoc odvezie český špeciál, ktorý pôjde do Nepálu vyzdvihnúť svoje záchranné tímy, ktoré tam pôsobili.

Šéf rezortu je presvedčený, že slovenská pomoc sa v ázijskej krajine zíde aj napriek mesačnému omeškaniu.

„Ja si myslím, že vždy ju tam treba. Samozrejme, kto dá prvý, najrýchlejšie dáva, najviac dáva, ale vzhľadom na stav našej letky a to, že naše lietadlo nebolo pripustené k pristátiu na letisku v Káthmandu, sme sa mohli iba obrátiť na našich susedov,“ uviedol minister.

Dopravenie pomoci muselo Slovensko riešiť iným spôsobom po tom, ako slovenský špeciál nedostal povolenie na pristátie v nepálskom Káthmandu. Kaliňák na konci apríla vysvetlil, že letisko nemá dostatočne dlhú pristávaciu dráhu pre vládny špeciál a nachádza sa vo vysokej nadmorskej výške, na čo slovenskí piloti nemajú výcvik.

Ničivé zemetrasenie Nepálom otriaslo 25. apríla. Pomoc za viac ako 95.286 eur schválila vláda štyri dni nato. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, poľnú kuchyňu a chirurgické šitie.

Prvé otrasy zeme postihli Nepál 25. apríla, pričom si vyžiadali 8442 mŕtvych, kým druhá vlna záchvevov, ktorá prišla 12. mája, pripravila o život 141 osôb. Prekonala sa tým tragická bilancia 8500 obetí zemetrasenia z roku 1934.