Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kaliňák s Procházkom nehovoril o zostavovaní vlády, mandát má Fico

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR – Štefan Puškáš

Kaliňák dodal, že obaja hovorili o chaose a prekvapení, ktoré na Slovensku vzniklo po parlamentných voľbách.

Brusel 10. marca (TASR) - Minister vnútra SR Robert Kaliňák dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli potvrdil, že sa v nedeľu 6. marca stretol s lídrom strany #Sieť Radoslavom Procházkom, ich stretnutie sa však netýkalo otázok okolo zostavovania novej vlády.

"Bavili sme sa o všeobecných témach, ale určite sme sa nebavili o zostavení vlády, na to ja nemám politický mandát," spresnil Kaliňák. Pripomenul, že Procházka je jeho bývalý spolužiak, nedeľňajšie stretnutie však nebolo nad rámec jeho ministerského mandátu.

Kaliňák dodal, že obaja hovorili o "chaose a prekvapení", ktoré na Slovensku vzniklo po parlamentných voľbách.

"Príchod extrémnej pravice a rôznych prapodivných subjektov s rôznym pozadím a určitý odchod, keď to poviem takto diplomaticky, štandardných pravicových strán, ktoré majú podiel na dnešnom úspechu Slovenska, bol šokujúci, a toto bolo predmetom diskusií," opísal minister vnútra svoje stretnutie s lídrom #Siete.

Kaliňák zároveň vyvrátil fámy, že by za stranu Smer-SD mohol viesť rokovania o vytváraní nového vládneho kabinetu niekto iný ako Robert Fico.



"Zostavením vlády bol poverený Robert Fico a za našu stranu nikto iný byť nemôže, nemohol a ani nebude," zdôraznil Kaliňák.

V súvislosti so súčasnou povolebnou situáciou na Slovensku šéf rezortu vnútra zdôraznil, že môže dôjsť k vytvoreniu "slepej uličky" v politických rokovaniach vtedy, keď nejaké osobné animozity a ďalšie prekážky nahradia záujmy štátu.

"Ide o záujem o stabilnú Slovenskú republiku, ktorá by mala čerpať z ekonomického kapitálu, ktorý sme načerpali za posledné roky či už v podobe ekonomického rastu alebo konsolidácie verejných financií. Ak v tomto chceme pokračovať musíme mať stabilnú vládu, žiadnu inú a tomu prispôsobujeme naše kroky," vysvetlil Kaliňák.

Minister vnútra zároveň vyvrátil niektoré fámy, že by strana Smer-SD kupovala hlasy v rómskych osadách. Kaliňák upozornil, že žiadne také informácie nemá a dodal, že Smer-SD nikdy nebol odkázaný na takéto praktiky, ktoré pri desiatkach hlasov zavážia skôr v lokálnych ako v celonárodných voľbách.