Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Budem konať vo veci sporného rozsudku senátu Š. Harabina

Minister vnútra Robert Kaliňák, archívne foto Foto: TASR - Michal Svítok

Harabinov senát oslobodil policajta M. P. odsúdeného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku za korupciu.

Bratislava 1. júla (TASR) – Minister vnútra Robert Kaliňák sa bude snažiť o zvrátenie sporného rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorý konštatuje nezákonnosť inšpekcie ministerstva vnútra. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády.

Kaliňák bude iniciovať v tejto veci využitie mimoriadneho opravného prostriedku. Obráti sa na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby podal mimoriadne dovolanie.

"Argumenty sú jednoznačne na našej strane. Hovorí to sám trestný poriadok, zákon o Policajnom zbore, zákon o štátnej službe policajtov," odmietol výklad, ktorý v rozsudku ponúkol senát pod vedením bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

Riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Ivan Netík informoval, že ministerstvo si v tejto veci dalo vypracovať právnu analýzu. Na základe nej sa chcú obrátiť nielen na Generálnu prokuratúru, ale aj na ministerstvo spravodlivosti.

Harabinov senát oslobodil policajta M. P. odsúdeného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku za korupciu. "Trestné stíhanie viedol neoprávnený orgán bez kompetencie v zmysle Trestného poriadku a zákona o Policajnom zbore," konštatoval v rozsudku. "Keďže úkony nezákonného orgánu nie je možné zhojiť, treba ich považovať od samého začiatku za nulitné," zdôvodnil.

Kaliňák dnes označil rozsudok za nezákonný. "On účelovo obišiel množstvo zákonov a nahrádzal ich slovíčkom 'per analogiam'. To je svojvoľný rozsudok v snahe riešiť si svoje osobné problémy, ako ostatne vždy v histórii pána Harabina," komentoval rozhodnutie.

Minister vnútra sa zároveň neobáva, že by rozsudok mohol viesť k ďalším podobným. "Nie sme v Anglicku. To je jeden rozsudok a odôvodnenie tohto rozsudku nie je prameňom práva. Na Slovensku stále platia zákony," zdôraznil.