Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Streľba polície na auto s civilistami sa deje pravidelne

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Michal Svítok

Člen výboru Ľubomír Galko (SaS), ktorý mimoriadne rokovanie inicioval, vyhlásil, že Kaliňák na výbore uznal viacero pochybení, čo je posun.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Streľba polície na auto s civilistami sa deje pravidelne a veľmi často. Tí, čo sú prísediaci, napr. pri šoférovi, sú vždy nevinní. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť vysvetľoval okolnosti vyšetrovania júnovej streľby polície na auto so štyrmi nevinnými študentmi. Takéto zákroky sa podľa neho dejú tri-štyrikrát do týždňa.

Po prešetrení sa podľa Kaliňáka objavili dve základné chyby polície. Prvou bolo, že policajti zasahujúci priamo na diaľnici mohli mať skôr informáciu, že auto už podozrivému roky nepatrí, keby jeden z operačných dôstojníkov postupoval presne podľa pravidiel. "Druhá chyba - nebol žiaden dôvod na to, aby boli tri hodiny zadržiavaní na odstavnom pruhu diaľnice," povedal minister. Zároveň avizoval náhradu hmotnej či nehmotnej škody, ktorú zásah spôsobil.

Kaliňák tiež tvrdí, že ak šofér auta Matúš Sabo dokáže, že bol zmätený z pokynov zasahujúceho policajta, dostane späť vodičský preukaz, ktorý dodnes nemá. "Ale ak všetci tvrdia, že išiel z ľavého pruhu do pravého a zapol všetky štyri smerovky, tak asi vedel, že ten úkon je vedený voči nemu. Nebýva zvykom, že ak vás policajti zastavia, že od vás nebudú nič chcieť," argumentoval minister.

Na otázku, prečo bol komisionálne zničený videozáznam zo zásahu, Kaliňák odvetil, že nebol dôvod, aby ďalej existoval. "O tom, čo bolo na videu, žiaden spor nie je," povedal.

Skutočnosť, že výpovede dvoch zasahujúcich policajtov sú plne identické, podľa neho nie je problém. "Tak asi sa dohodli, neviem, v čom je problém. Treba sa ich na to opýtať. Výpoveď je pod prísahou, vystavujete sa riziku, že budete trestne stíhaní, ak nebudete vypovedať pravdu," upozornil.

Kaliňákov brífing z asi dvoch metrov sledoval aj dotknutý šofér a študentka. Minister sa im ani po výzve novinárov ospravedlniť nechcel. "Momentálne títo ľudia na nás útočia, hovoria nepravdivé veci a ja na to nevidím dôvod. Spravili sme dve chyby, sme pripravení urobiť adekvátnu nápravu. Ak to nestačí a budeme naďalej atakovaní, tak vašej žiadosti nemôžem vyhovieť," dodal.

Kaliňák uznal viacero pochybení

Ľubomír Galko
Foto: TASR/Martin Baumann
Člen výboru Ľubomír Galko (SaS), ktorý mimoriadne rokovanie inicioval, vyhlásil, že Kaliňák na výbore uznal viacero pochybení, čo je posun. "Uznal, že študenti budú mať nárok na náhradu škody. V minulosti sa o náhradu škody usilovali a bolo im to zamietnuté. Výrazným posunom je aj uznanie ministra, že policajti pravdepodobne vydávali zmätočné pokyny. Uznal tiež, že policajti mali v pátraní auto, ktoré tam už dávno nemalo byť. Keby to tak nebolo, policajti by k zásahu vôbec nepristúpili. Veď oni ich mohli zastreliť," povedal Galko.

Na druhej strane mal podľa neho Kaliňák k dispozícii veľa nepravdivých informácií. "Tvrdil, že poškodení sa len teraz zobudili a snažia sa z celej veci získať odškodnenie. Ale ich prvá sťažnosť bola podaná už 8. júla, o čom minister vôbec nevedel. Zákrok sa odohral 24. júna," pripomenul poslanec.

Zničenie videa

Na margo zničenia videa, ku ktorému došlo z dôvodu, že bolo urobené len na testovacej kamere, Galko poznamenal, že keď sa inšpekcii zábery hodili, tak ich použila a keď sa jej to nehodilo, tak video nepoužila. Poslancovi sa tiež nepozdáva postup zasahujúcej policajtky, ktorá vykonala bezpečnostnú prehliadku po troch hodinách len na študentke, pričom polícia hľadala podozrivého muža. "Toto nebol schopný minister vysvetliť," tvrdí Galko. Tiež poukázal na to, že nikto z policajtov nebol potrestaný a disciplinárne stíhanie bolo v týchto dňoch zastavené.

Právny zástupca: Kaliňák nevraví pravdu

Právny zástupca študentov Karol Spišák tvrdí, že viaceré Kaliňákove vyjadrenia sa nezakladajú na pravde. "Povedal, že sme to mohli riešiť mimo médií osobným stretnutím. Ja som mu poslal list ešte na jeseň v roku 2013 a poprosil som ho o stretnutie. Odpoveď z ministerstva neprišla. Ozvala sa až policajná inšpekcia, a to bolo veľmi nepríjemné stretnutie," povedal. Rovnako označil za nepravdivé tvrdenie, že študenti sa nedomáhali náhrady škody. "Bola predložená faktúra za opravu rozstrieľaného auta na asi 1800 eur. Prišla odpoveď, že polícia nepochybila, a preto škoda nebude preplatená," uviedol.


Študent a šofér Matúš Sabo vyjadril znepokojenie, že už desať mesiacov nemá vodičský preukaz. "Vyjadrenia inšpekcie sú vo viacerých bodoch klamlivé a je to nepríjemné čítanie. Je to smutné, že sa to deje na Slovensku," povedal. Jeho priateľka, ktorá bola tiež v ostreľovanom aute, sa po otázke, ako vníma Kaliňákovu neochotu ospravedlniť sa, rozplakala.



Galko na výbore navrhol dve uznesenia. Buď nech výbor vyjadrí nad postupom polície znepokojenie a zaviaže ministra predložiť do desiatich dní nové informácie, alebo nech vezme jeho dnešné vysvetlenie na vedomie aj so spomínanou požiadavkou na Kaliňáka. Smer-SD oba návrhy zamietol.

Pátracia akcia prebehla 24. júna. Polícia vtedy informovala, že na diaľnici D2 v smere do Českej republiky spozorovala podozrivé auto a chcela ho zastaviť. Policajti zapli maják a sirénu, na čo vodič vozidla zastavil na krajnici asi dva kilometre pred hranicou. Keď sa policajti priblížili k vozidlu, jeho vodič mal podľa verzie polície pridať plyn. Nasledovali policajné výstrely do vzduchu a potom aj na samotný automobil.