Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Systém ETIAS zvýši bezpečnosť občanov Európskej únie

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 12. schôdze vlády SRv Bratislave v stredu 15. júna 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Systém umožňuje robiť predbežné kontroly cestujúcich a podľa Kaliňáka by sa dal napríklad použiť proti prevádzačom, ktorí pochádzajú zo štátov bez vízovej povinnosti.

Brusel 18. novembra (TASR) - Európsky cestovný a informačný autorizačný systém (ETIAS) je základom zvýšenia bezpečnosti občanov Európskej únie do budúcnosti, vyhlásil po zasadnutí Rady pre vnútorné veci jej predseda, slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. Únioví ministri vnútra navrhovaný systém z dielne Európskej komisie (EK) podporili.

"Na bratislavskom summite sa spomínalo, že je nevyhnutné, aby sme nový systém cestovných autorizácii uviedli do života. Dnes sme boli konfrontovaní s kompletným a kompaktným návrhom zo strany Komisie," pochválil rýchle konanie EK Robert Kaliňák. Považuje to za veľký úspech slovenského predsedníctva a jasný význam septembrového neformálneho summitu lídrov EÚ v Bratislave.

"Systém ETIAS je nástroj, ktorý nám dáva šancu zabrániť vstupu tým, ktorí by mohli byť pre Európu nebezpeční. Informuje nás o tom, akým spôsobom ľudia do Európy prichádzajú, ten systém má obrovské množstvo výhod," vysvetlil slovenský minister.

ETIAS sa týka ľudí, ktorí do Únie prichádzajú zo štátov bez vízovej povinnosti. Systém umožňuje robiť predbežné kontroly cestujúcich a podľa Kaliňáka by sa dal napríklad použiť proti prevádzačom, ktorí pochádzajú zo štátov bez vízovej povinnosti.

EK návrh systému ETIAS predložila v utorok, po dnešnom odobrení ministrami vnútra sa ním začnú podrobne zaoberať európske inštitúcie. Schválený by mohol byť v prvej polovici roka 2017. "Dnes sa môžeme spoliehať na to, že Európa bude zase, predpokladajme od roku 2020, kedy sa spustí tento systém, omnoho bezpečnejšia," uzavrel Kaliňák.

Odobrenie systému ETIAS privítal i eurokomisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos: "ETIAS bude rýchly, lacný a poskytne nám veľa informácií." Podobne ako pri predstavení návrhu v utorok zopakoval, že systém umožní bezpečnejšiu a kontrolovanejšiu migráciu zo štátov s bezvízovým stykom.

Slovenský minister pripomenul, že témou dnešného zasadnutia bolo aj zlepšenie výmeny informácií medzi členskými štátmi – jedna z priorít slovenského predsedníctva. Kaliňák zaznamenal v tejto oblasti pokrok a verí vďaka spolupráci s EK v skorú implementáciu smernice o osobných záznamoch cestujúcich v leteckej doprave, ktorá má za cieľ zvýšenie bezpečnosti.

V súvislosti so slovenským návrhom "efektívnej solidarity" Kaliňák odmietol detailnejšie opísať celý koncept, ale vymenoval, čo by mohol obsahovať. Mala by to byť kombinácia finančnej a materiálnej pomoci štátom, do ktorých prúdi najviac migrantov, pomoc pri ochrane vonkajších hraníc Únie, starostlivosť o žiadateľov o azyl z iných členských štátov, ale aj spoluúčasť na návratovej politike.

Hoci sa eurokomisár Avramopulos vyhol odpovedi na otázku, či majú júnový návrh reformy európskeho azylového systému z dielne EK a slovenský návrh nejaké spoločné prvky, vyhlásil, že "sme blízko k nájdeniu spoločného riešenia." Zdôraznil, že slovo "kvóty" sa počas aktuálnych rokovaní nepoužíva, ale členské štáty si uvedomujú, že musia konať zodpovedne a "o solidarite nielen hovoriť, ale ju aj realizovať."