Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Úspory Elektronického trhoviska prevýšili jeho úvodné náklady

Na snímke minister vnútra a podpredseda Vlády SR Robert Kaliňák, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za doterajšiu prevádzku sa cez Elektronické trhovisko uzatvorilo viac ako 4000 obchodov v celkovej hodnote 17,460 milióna eur.

Bratislava 5. mája (TASR) - Rozhodnutie ísť do projektu Elektronického trhoviska bolo správne. Ukazuje sa to už po troch mesiacoch jeho ostrej prevádzky, kedy celkové dosiahnuté úspory presiahli 4,7 milióna eur a výrazne tak prevýšili doterajšie náklady na projekt vo výške 3,5 milióna eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).



"Môžeme ho považovať určite za najväčšie protikorupčné opatrenie, ktoré prijala akákoľvek vláda, ktorá tu doteraz bola," vyzdvihol. Výhodou elektronického trhoviska je totiž to, že je úplne anonymné a až do skončenia elektronickej aukcie nikto nevie, kto nakupuje a dodáva daný tovar alebo službu.

Za doterajšiu prevádzku sa cez Elektronické trhovisko uzatvorilo viac ako 4000 obchodov v celkovej hodnote 17,460 milióna eur. Ich pôvodná vstupná cena bola pritom 22,204 milióna eur, priemerná dosiahnutá úspora tak dosiahla viac ako 21 %, vyčíslil Kaliňák.



Počet registrovaných dodávateľov v systéme je v súčasnosti takmer 8000. Knižnica opisných formulárov, ktorá podľa ministra najviac zjednodušuje obchodovanie na Elektronickom trhovisku, obsahuje už takmer 13.500 opisov, teda príkladov verejného obstarávania na konkrétny tovar alebo službu.

Najčastejšie obchodované tovary cez trhovisko boli doteraz predovšetkým kancelárske potreby. V minulosti boli práve tieto často predmetom špekulácií a predražených nákupov, upozornil Kaliňák. "Elektronické trhovisko dokázalo upratať ich ceny na prijateľnú úroveň," zdôraznil. Dobre sa však podľa neho ukazuje fungovanie systému aj pri komplikovanejších nákupoch, ako napríklad v zdravotníctve či pri stavebných prácach.

Za najaktívnejších obstarávateľov označil Národnú diaľničnú spoločnosť (135 obchodov), Fakultnú nemocnicu v Prešove (87), Ekonomickú univerzitu v Bratislave (80), Detskú fakultnú nemocnicu v Banskej Bystrici (70), ministerstvo obrany (40) a ministerstvo vnútra (39).

Zároveň je vidieť veľký rastový potenciál trhoviska, vyzdvihol Kaliňák. Za uplynulý mesiac, ktorý bol doteraz najrušnejší, boli uzavreté obchody vo výške 9 miliónov eur pri úspore takmer 2,4 milióna eur. "Snažíme sa v ňom stále niečo vylepšovať, pôvodné detské choroby sme odstránili, čaká nás ale určite ešte puberta. Sme pripravení veľmi pružne reagovať na všetky poznámky, pripomienky dodávateľov alebo odberateľov," doplnil minister.

Prípady problémových dodávateľov, ktorých správanie nie je úplne v poriadku, sa podľa neho priebežne riešia. Na tzv. blackliste je momentálne šesť podnikateľov, ktorí nedodržali obchodné podmienky. "Malo by to byť veľkou výstrahou pre tie spoločnosti, ktoré majú chuť podvádzať. Hlavné problémy sú v rýchlosti dodávky a kvalite," priblížil Kaliňák.

Minister tiež odmietol výhrady na údajnú komplikovanosť obchodovania cez Elektronické trhovisko či potrebu dodatočných kapacít pre obstarávateľov, ktoré sa občas objavujú. "Z nášho pohľadu určite nie. Potom stojí otázka, ako obstarávali doteraz. Toto je jednoduchšie obstarávanie ako ktorékoľvek predtým," doplnil.

Elektronický kontraktačný systém (EKS) je jedným zo súboru opatrení vlády SR v boji proti korupcii. Cez Elektronické trhovisko, ako prvej súčasti EKS, majú povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom (ST) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).