Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Vlani sa u nás stalo 13.535 nehôd, zomrelo pri nich 274 ľudí

Minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo) a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar Foto: FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR

Najhoršia bola situácia v Žilinskom a Prešovskom kraji.

Bratislava 8. januára (TASR) – Na Slovensku sa stalo v roku 2015 spolu 13.535 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 274 ľudí. V porovnaní s rokom 2014 je to o 15 usmrtených na cestách viac. Ťažké zranenie utrpelo 1086 osôb. Uviedol na dnešnej tlačovej besede v Bratislave minister vnútra Robert Kaliňák.



Podľa šéfa rezortu vnútra sa tak minulý rok podarilo splniť cieľ, a to, aby počet obetí na cestách neprekročil číslo 300. "Naďalej sú tam však veci, s ktorými sme nespokojní," zdôraznil Kaliňák s tým, že tento počet chcú ešte znížiť. Prekáža mu najmä nárast počtu obetí medzi chodcami. "V porovnaní s rokom 2014 je to o viac ako 20 osôb," uviedol. Ministerstvo vnútra tak bude podľa neho ešte viac presadzovať reflexné prvky či osvetu. Nevylúčil ani ukladanie pokút nezodpovedným chodcom, nebude to však prioritou. Až 71 percent smrteľných nehôd chodcov bolo za zníženej viditeľnosti, dvaja z troch zomreli v obci. Najviac chodcov prichádza o život vo veku 51 až 70 rokov.



Z pohľadu dopravnej nehodovosti bola v minulom roku najhoršia situácia v Žilinskom a Prešovskom kraji. V prípade Prešovského kraja však ministerstvo vnútra očakáva zlepšenie najmä pre nové úseky diaľnic, čo môže mať na vývoj nehodovosti pozitívny vplyv.

Na Slovensku sú však aj okresy, kde sa vlani nestala žiadna smrteľná nehoda. Boli to Bánovce nad Bebravou a Bratislava IV.

Najčastejšími príčinami dopravných nehôd boli v roku 2015 porušenie povinností vodiča, nedovolená rýchlosť a nesprávny spôsob jazdy. "Zaznamenali sme aj prácu s iPodom či čítanie novín za volantom. Tieto veci sú veľmi nebezpečné," skonštatoval minister.



Vzrástol aj počet usmrtených motocyklistov, v tomto prípade to však podľa ministra mohlo súvisieť aj s lepším počasím v minulom roku, pretože mohli jazdiť v podstate až do decembra.

V minulom roku sa na Slovensku stalo 73.130 trestných činov, objasnenosť dosiahla 57,08 percenta, čo je historicky najlepšie číslo. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

V minulom roku sa stalo na Slovensku 48 vrážd, za socializmu ich bolo viac


V roku 2015 bolo na Slovensku 48 vrážd, objasniť sa ich podarilo 32, čo je 66 percent. Medzi najbrutálnejšie patrila vražda v hlavnom meste SR, kde sa telo obete našlo rozštvrtené pod Prístavným mostom. Aj v tomto prípade sa páchateľa podarilo dolapiť.

Najviac vrážd bolo spáchaných v Bratislavskom kraji (10), najmenej v Banskej Bystrici (2).

Polícii sa v minulom roku podarilo objasniť aj osem vrážd, ktoré sa stali pred rokom 2015, tie v absolútnom čísle objasnenosti započítané nie sú.

"Kým v roku 2014 sme mali v prepočte vrážd na 100.000 obyvateľov číslo 1,4, v roku 2015 je to 0,9," uviedol minister. Podľa neho sa tak Slovensko dostalo medzi štáty s najvyššou bezpečnosťou v Európe.

Ak počet vrážd porovnávame napríklad s obdobím komunizmu, o ktorom sa často hovorí, že bolo bezpečnejšie, je to lepší výsledok. V roku 1988 sa na Slovensku stalo 76 vrážd.

V roku 2015 polícia na Slovensku zaznamenala 539 lúpeží, 29.074 prípadov majetkovej trestnej činnosti, 6859 krádeží vlámaním či 1931 krádeží áut. Podľa Kaliňáka páchatelia na Slovensku ukradli prvýkrát v jeho samostatnej histórii menej ako 2000 automobilov za rok. Najčastejšie sa kradnú značky Škoda a Volkswagen.

Pre porovnanie, v roku 2006 zmizlo na Slovensku viac ako 5200 automobilov, v 90. rokoch minulého storočia to jeden rok bolo aj viac ako 9000.