Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK EXKLUZÍVNE o Amsterdame: Rezonovali migranti a terorizmus

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Rokovanie európskych ministrov vnútra v Amsterdame riešilo boj proti terorizmu, ochranu hraníc Európskej únie, aj migráciu. Bezprostredne po návrate z Holandska to pre TABLET.TV povedal R. Kaliňák.

Bratislava 26. januára (Teraz.sk) – Aj keď si Grécko neplní svoje povinnosti pri ochrane hraníc Európskej únie (EÚ) pred migračným tlakom, jeho prípadné vylúčenie zo Schengenu pre nás nemá veľký praktický význam. Po návrate z rokovanie európskych ministrov vnútra v holandskom Amsterdame to exkluzívne pre TABLET.TV povedal podpredseda slovenskej vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Grécko totiž nemá s ostatnými schengenskými krajinami spoločnú hranicu. „Tým, že je Grécko odtrhnuté od zvyšnej časti Schengenu, tie opatrenia, ktoré zasiahnu Grécko, sa môžu prejaviť na letiskách alebo v prístavoch,“ poznamenal Kaliňák s tým, že by podľa neho zásadný vplyv na tok migrantov nemali.

Grécko dnes podľa neho odmieta obmedzovať nelegálnym migrantom slobodu pohybu a de facto ich len preváža z ostrovov na kontinent. Tam pokračujú vo svojej ceste dovnútra Európskej únie, čím pre Grékov prestávajú byť problémom. Ten by však nastal napríklad v prípade, že by sa uzavrela hranica s Makedónskom.

„Alebo Grécko dostane rozum a prestanú tvrdiť, že vodná hranica sa strážiť nedá. Tak to nie je. Migranti nechodia v rojniciach, roztiahnutí na stovky kilometrov, ale vždy je to najkratšia trasa medzi tureckým a gréckym pobrežím. Dá sa ľahko monitorovať, odchytávať migrantov a vracať ich naspäť,“ poznamenal Kaliňák.

„To je to, čo robíme my. Musíte si kultivovať vzťah so susedným štátom a my sme pre dobré vzťahy s Ukrajinou urobili maximum. A musím povedať, že ukrajinská strana sa správa zodpovedne. Každého nelegálneho migranta, ktorého zadržíme, obmedzíme na slobode a vrátime na Ukrajinu,“ upozornil.

Migranti. Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Práve témy ochrany hraníc, migrácie, ale aj medzinárodného terorizmu a boja proti nelegálnym zbraniam podľa Kaliňáka v Amsterdame rezonovali najviac. „Tieto témy boli prepojené, veľmi úzko súvisia. Teroristi, hlavne tí, ktorí sa snažia robiť nové nábory, zahraniční bojovníci, tí všetci častokrát využívali aj priestor migračného toku,“ poznamenal.

Boli napríklad zaznamenané prípady, kedy sa do Európskej únie vrátili podozrivé osoby a v dokladoch mali výstupnú pečiatku z EÚ. Žiadne údaje o tom, ako sa do EÚ dostali, však k dispozícii neboli. „Zrazu sa len objavili pod dozorom policajných jednotiek v jednotlivých štátoch a zistili sme, že už sú naspäť, ale márne sme v našich informačných zdrojoch hľadali, ako prekročili hranicu,“ povedal Kaliňák.

Zvýšená kontrola občanov Európskej únie, ktorí smerujú do problematických krajín, podľa neho úzko súvisí s terorizmom, ale aj s migráciou a bojom proti prevádzačstvu.

"Zadržali sme aj na Slovensku ľudí, ktorí falšovali doklady pre sýrskych utečencov. Nie len sýrske pasy, za ktoré sa často skrývajú Libanončania a Iračania, ale už aj oficiálne dokumenty EÚ, napríklad grécke, ktoré hovoria o registrácii utečencov, sa našli falošné," upozornil Kaliňák.

Aj preto je podľa neho mimoriadne dôležité klásť dôraz na kvalitné registrovanie a vydávanie dokladov na vonkajších hraniciach Európskej únie.

"V rómskej osade sme objavili človeka, ktorý sa tu falošne oženil. V jednom registri bol vedený ako Tunisan, v druhom ako Alžírčan a v treťom ako Egypťan. Neustále menil svoju identitu. Našťastie sme ho zadržali a vyhostili do Tunisu," uviedol Kaliňák príklad.

Televíznu podobu diskusie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na tému migračnej krízy a rokovaní z Amsterdamu zverejní TABLET.TV a Teraz.sk v stredu 27. januára.