Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Robert Kaliňák: Cítim sa dobre, lebo obstarávame veľmi poctivo

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra to vyhlásil v dnešnej relácii televízie Markíza Na telo.

Bratislava 24. marca (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa podľa svojich slov cíti dobre, lebo v jeho rezorte sa obstaráva veľmi poctivo. Vyhlásil to v dnešnej relácii televízie Markíza Na telo.

Na otázku redaktorky, prečo jeho ministerstvo nakúpilo krompáče po 268 eur za kus, sekery po 51 eur a bandasky po 125 eur, odvetil, že ide o špeciálne nástroje pre hasičov za špeciálne ceny. Zároveň odmietol úvahy, že koncentrovaním verejných obstarávaní pre všetky ministerstvá pod strechu rezortu vnútra si ho premiér Robert Fico (Smer-SD) pripravuje ako nástupcu vo funkcii po tom, ako pôjde do prezidentských volieb.

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská na margo nedávno schválenej novely zákona o verejnom obstarávaní podotkla, že ju nepodporila preto, lebo sú v nej veci, s ktorými nemôže súhlasiť. "Minister vnútra je evidentne silný muž vlády. Dostal celú agendu verejného obstarávania. Evidentne má dôveru premiéra, ktorý mu zveruje veľké peniaze, veď za rok 2012 sa obstaralo za 3,9 miliardy eur. Pán Kaliňák má síce dôveru v Smere-SD, ale moju až tak nie," podotkla.

Kaliňák je však presvedčený, že novela, na ktorej sa pracovalo vyše trištvrte roka, bude prínosom. "Nakoniec vznikol zákon, ktorý má za úlohu distribuovať verejné zdroje a zdroje EÚ do hrubého domáceho produktu, čiže pre firmy, aby mohli vytvárať pracovné miesta," vysvetlil. Žitňanská však Kaliňáka upozornila, že kým on sa zaujíma o verejné obstarávania, rozpadá sa mu vyšetrovací tím Gorila a Jakšík behá po slobode.

Politici sa nevyhli ani aktuálnemu dianiu na Cypre, ktorý potrebuje z EÚ finančnú pomoc. Musí však zdaniť vklady občanov v bankách. "Je to precedens, ktorý vyplynul z určitých dohôd. Ide o majetkovú daň, veľmi netypickú, ale na Cypre je v oblasti bankovníctva veľmi netypická situácia," povedal Kaliňák. Zároveň odmietol kritické slová, že by minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nevedel, za čo zdvihol ruku.

Žitňanskej sa nepáči, že medzi ministrami financií eurozóny vôbec vznikol nápad, aby boli zdanené aj vklady Cyperčanov do 100.000 eur. "Môžeme to nazvať aj konfiškáciou," myslí si. Kaliňák však ocenil krok Kažimíra, ktorý aj za pomoci Nemecka a Fínska presadil pre Cyprus podmienku, že bude musieť spolupracovať pri odhaľovaní pozadí schránkových firiem. "Všetci budeme veľmi radi, keď sa dozvieme, kto je ten, kto finálne z tendrov profituje. Keď sa dozvieme kto stál za Lemikonom (kauza Tipos), Ibertaxom (mýtny tender), kto spolupracuje s bývalým členom SDKÚ-DS Ščurkom (kauza Daňového riaditeľstva)," doplnila ministra Žitňanská.