Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kam s odpadovými pneumatikami

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Najväčší výrobcovia pneumatík sa združili a založili prvú autorizovanú organizáciu zodpovednosti výrobcu (OZV) Eltma.

Bratislava 30. mája (OTS) - Od 1.1.2016 prešla povinnosť spätného odberu odpadových pneumatík na distribútorov. Každý distribútor pneumatík, ktorý poskytuje pneumatiky v rámci svojej podnikateľskej činnosti konečnému používateľovi samostatne alebo ako súčasť servisu, alebo ktorý vykonáva výmenu pneumatík bez ich predaja, je povinný zabezpečiť na svojich predajných miestach spätný zber odpadových pneumatík, bez ohľadu na výrobnú značku a na dátum uvedenia pneumatík na trh, po celý prevádzkový čas. Táto zmena vyvolala u prevádzok otázku, čo robiť so zvýšeným množstvom odpadových pneumatík.

Najväčší výrobcovia pneumatík sa združili a založili prvú autorizovanú organizáciu zodpovednosti výrobcu (OZV) Eltma. Eltma je nezisková spoločnosť, ktorá sa stará o zákonné povinnosti svojich účastníkov (registrovaných ako výrobcovia), ale aj ponúka bezplatné riešenie pre distribútorov. Registráciou v OZV Eltma si zaistíte bezplatný zvoz a likvidáciu pneumatík s garanciou zvozu do 10tich dní od objednávky. Potrebné dokumenty pre registráciu nájdete na www.eltma.sk, kde nájdete aj kontakty na nás. Zvoz pneumatík nie je limitovaný značkou ani nákupom od výrobcu. Není sa treba báť, že by sme niektoré pneumatiky odobrali a niektoré by Vám na prevádzke zostali. Pneumatiky tiež možno skladovať vonku, nie je nutné budovať dodatočné skladovacie priestory. Ďalšou výhodou je ľahká evidencia. V informačnom systéme distribútor uvidí, koľko pneumatík odovzdal, čo mu uľahčí hlásenia do koordinačného centra.

Nezisková spoločnosť Eltma garantuje 100% spracovanie odpadových pneumatík. Nestane sa, že odovzdané pneumatiky nájdete na skládkach alebo vyvezené v lese. Zároveň tým, že zvoz je bezplatný, nie je potrebné, aby distribútori vyhľadávali krajné riešenia vo forme vyvezenia do lesa. Občania bez obáv môžu odovzdávať použité pneumatiky do našich zberných miest, pretože tieto miesta majú zvoz garantovaný. Je samozrejme možné, že v čase odovzdania pneumatík od občanov je skladovacia kapacita prevádzkarne vyčerpaná. Vďaka tomu, že v rámci zvozov od Eltmy prevádzkareň bude vedieť, kedy bude zvezena, je možné sa dohovoriť na inom, najbližšom termíne odovzdania. Tento systém je komfortný pre obe strany. Zoznam zberných miest Eltma nájdete na stránkach www.eltma.sk. Zadaním adresy si zobrazíte najbližšie zberné miesto Eltma. Zoznam je pravidelne dopĺňaný a cieľom je, aby zberných miest bolo čo najviac a boli čo najdostupnejšie pre všetkých občanov. V rozšírení zberných miest môžu pomôcť aj obce. Stačí ponúknuť firmám na ich území spoluprácu s Eltmou.

Chápeme, že situácia je pre niektoré prevádzkarne zložitá. My ponúkame jedno z riešení. Chceme prispieť k ochrane životného prostredia na Slovensku a veríme, že spoločne vytvoríme lepší svet. A prvým krokom je začať vo svojom okolí.