Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kamenický chce pri otázke dofinancovania zdravotníctva počkať na dáta

Na snímke minister financií Ladislav Kamenický Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ambulancie, nemocnice, zdravotné poisťovne aj strešná pacientska organizácia v stredu odovzdali spoločné memorandum šéfovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi (SNS).

Bratislava 11. septembra (TASR) - Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) zatiaľ nechce hovoriť o tom, či pôjdu v tomto roku do zdravotníctva ďalšie peniaze zo štátneho rozpočtu. O jeho bezodkladné dofinancovanie vo výške 150 miliónov eur žiadajú ambulancie, nemocnice, zdravotné poisťovne aj strešná pacientska organizácia.

"Ja sa nemôžem opierať o nejaké cifry vycucané z prsta, 150 miliónov je obrovská suma peňazí. My samozrejme potrebujeme dostať nejaké dáta, ktoré sme dodnes nedostali, Kým môj riaditeľ rozpočtu nedostane údaje, na základe ktorých by sme sa mali baviť o tom, že či vôbec dofinancovávať a v akej výške, tak ja sa k tomu nebudem zatiaľ vyjadrovať," reagoval Kamenický po stredajšom rokovaní vlády.

Ambulancie, nemocnice, zdravotné poisťovne aj strešná pacientska organizácia v stredu odovzdali spoločné memorandum šéfovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi (SNS). V ňom poukázali, že súčasný rozpočet pre zdravotníctvo nepostačuje.



Generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martin Smatana v utorok (10. 9.) avizoval, že do konca septembra by malo byť jasné, koľko peňazí bude potrebných na dofinancovanie rezortu zdravotníctva. Inštitút je posledných 13 mesiacov zodpovedný za prípravu rozpočtu pre zdravotníctvo. Jeho šéf súhlasí, že dofinancovanie bude určite potrebné.